maandag 17 augustus 2015

26 EU en 23 internationale landen hebben al een verbod of zijn bezig met een verbod op wilde dieren in circussen
Internationale wetgeving

In veel landen over de hele wereld zijn verboden ingesteld op het gebruik van wilde dieren in circussen. Soms geldt dat verbod op nationaal niveau, soms op regionaal of lokaal niveau en soms voor specifieke diersoorten. Nederland loopt op dit onderwerp ver achter. Gelukkig heeft de regering aangegeven het gebruik van wilde dieren in circussen te gaan verbieden.
Een overzicht van wetgeving en verboden voor circusdieren in Europa

Europa

België
Vanaf maart 2014 geldt er in België een nationaal verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen.
Bosnië en Herzegovina
Algemeen verbod op gebruik van dieren in circussen vanaf 26 februari 2010.
Bulgarije
In Bulgarije is er een nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Overgangsperiode tot 2015 voor eerder verworven en gebruikte dieren.
Denemarken
Nationaal verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen, vanaf 1991. Toch worden er uitzonderingen aangevraagd en verkregen om verschillende wilde dieren te gebruiken in circussen.
Duitsland
Duitsland werkt sinds 2008 met een nationaal register om het gebruik van circusdieren te registreren en te reguleren. De Bundesrat, de Tweede Kamer van Duitsland, heeft in november 2011 een voorstel gesteund om apen, olifanten, grote beren, giraffen, neushoorns en nijlpaarden te verbieden in circussen. Er wordt nog gewacht op het werkelijke ontwerp van de regering.
Estland
Verbod op het gebruiken van in het wild geboren dieren in het circus, verbod van kracht vanaf 1 juli 2001. In 2014 kondigde het ministerie van Landbouw aan dat ze alle wilde dieren in circussen wil gaan verbieden.
Finland
Nationaal verbod op het gebruiken van bepaalde wilde diersoorten in circussen, vanaf 1996. Aangezien dit verbod gedateerd is, werkt de Finse overheid op dit moment aan nieuwe wetgeving.
Frankrijk
In Frankrijk geldt een nationaal verbod op het gebruik van bepaalde wilde dieren in circussen middels een positieflijst, van kracht vanaf 18 maart 2011. Verschillende steden verbieden circussen die gebruik maken van wilde dieren.
Griekenland
Nationaal verbod op het gebruik van alle dieren in circussen, vanaf 3 februari 2012.
Hongarije
Verbod op het gebruik van olifanten, neushoorns en primaten en in het wild gevangen dieren in circussen, vanaf 28 augustus 2007.
Ierland
Op verschillende plaatsen in Ierland is er een verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen, zoals in Fingal, Wicklow, Drogheda, Cork en meest recentelijk in South Dublin.
Italië
In Venetië geldt een verbod op het gebruik van alle dieren in circussen.
Kroatië
Kroatië heeft een nationaal verbod op het gebruik van alle dieren in circussen, sinds 1 januari 2007. Eerder al hanteerden 21 gemeenten in het land een verbod op het gebruiken van dieren in circussen.
Malta
Nationaal verbod op het gebruik van CITES-diersoorten in circussen met ingang van 8 februari 2002.
Nederland
Na !5 september 2015  gaat het Nationaal verbod in op wilde dieren in circussen
Noorwegen
In Noorwegen is in 2010 een nationaal voorstel aangenomen tot het verbieden van bepaalde wilde dieren in circussen, volgens een positieflijst.
Oostenrijk  
Nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen, vanaf 1 januari 2005.
Polen
Sinds 1997 geldt er in Polen een verbod op het gebruiken van in het wild geboren dieren in circussen.
Portugal
Nationaal verbod sinds 1995 op fokken en acquisitie van walvissen, apen, wolven, beren, grote katten, zeehonden, walrussen, olifanten, zeekoeien, neushoorn, nijlpaard, vogels, reptielen, grote slangen. Vanaf 2009 kent Portugal een nationaal verbod op het gebruiken van mensapen in circussen.
Servië
In Servië geldt een nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen.
Slovenië
Nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen, van kracht gegaan in maart 2013.
Slowakije
Nationaal verbod op het gebruiken van CITES-diersoorten in circussen.
Spanje
Op lokaal niveau, bijvoorbeeld in Barcelona, Tarragona, Ileida, Blanes, Girona en Marbella, kent Spanje een verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen. In Catalonië wordt een verbod voorbereid op het gebruiken van alle soorten dieren in circussen.
Tsjechië
In Tsjechië geldt een nationaal verbod op het in vertoningen en optredens gebruiken van jonge apen, zeehonden, walvissen (met uitzondering van dolfijnen), neushoorns, nijlpaarden en giraffen.
Verenigd Koninkrijk
Op lokaal niveau kent het Verenigd Koninkrijk verschillende verboden op het gebruiken van alle of wilde dieren in circussen. Een nationaal verbod is in de maak.
Zweden
Nationaal verbod op het gebruiken van bepaalde wilde diersoorten in circussen, vanaf 1994. Zo is er een verbod op het gebruiken van apen, carnivoren, neushoorns, giraffen, kangoeroes, nijlpaarden, zeehonden, roofvogels, struisvogels, krokodillen en herten. Onderzoek uit 2007 in opdracht van de Zweedse overheid concludeert dat ook zeeleeuwen en olifanten verboden behoren te worden. De reactie van de Zweedse overheid op dit onderzoek wordt verwacht.
Wereldkaart wetgeving circusdieren520

Internationaal    

Argentinië
Op lokaal niveau verschillende verboden. In Buenos Aires geldt een verbod op het gebruik van alle dieren in circussen.
Australië
Op lokaal niveau verschillende verboden op het gebruiken van wilde dieren in circussen.
Bolivia
Algemeen verbod op het gebruiken van dieren in circussen vanaf 1 juli 2010.
Brazilië
Nationaal verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen werd in 2009 aangenomen door de Commissie van Onderwijs en Cultuur. In verschillende districten geldt een verbod op het gebruiken van alle soorten dieren in circussen, zoals in Minas Gerais.
Canada
Op lokaal niveau verschillende verboden.
Chili
Lokaal verbod op het gebruiken van dieren in circussen in Santiago vanaf 23 juli 2008.
China
Verbod op circusacts met wilde dieren in overheidsdierentuinen. Particuliere circussen zijn uitgesloten van deze wetgeving.
Colombia
Verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen vanaf 2015. Het verbod is aangenomen in juni 2013. Verder op lokaal niveau verschillende verboden op het gebruiken van alle dieren in circussen.
Costa Rica
Verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen vanaf juli 2002.
Cyprus
Nationaal verbod op het gebruiken van dieren in circussen, aangenomen op 28 juni 2013.
Ecuador
In Ecuador geldt een nationaal verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen.
El Salvador
Nationaal verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen, vanaf 9 augustus 2013.
India
Nationaal verbod op gebruik van tijgers, panters, leeuwen, apen en beren in circussen, vanaf 14 oktober 1998. Op 23 augustus 2013 is besloten door de Animal Welfare Board van India om het ministerie een wetsvoorstel te sturen waarin het gebruik van olifanten wordt toegevoegd aan de lijst van dieren die niet mogen worden gebruikt in circussen. Ook zal het bestuur een totaalverbod voorstellen op het gebruik van dieren in circussen.
Israël
Nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen sinds 1995. In Tel Aviv geldt sinds 2005 een verbod op het gebruik van alle dieren in circussen.
MexicoIn Mexico wordt er gewerkt aan een nationaal verbod op het gebruik van dieren in het circus. Intussen hebben verschillende staten een verbod ingesteld, namelijk Guerrero, Queretaro, Morelos, Colima en Chihuahua. De staat Chiapas is met een voorstel bezig. Verder hebben ook gemeenten initiatief genomen. Er geldt een verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus in Naucalpan in Mexico State, Veracruz in Veracruz, León in Guanajuato, Culiacan in Sinaloa, Zapopan in Jalisco en San Pedro Cholula in Puebla.

Nieuw-Zeeland
In verschillende steden geldt een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen, zoals in Denedin, Wellington en Nelson.
PanamaIn februari 2014 heeft Panama een nationaal verbod aangenomen houdende het importeren van wilde dieren voor gebruik in circussen, shows, tentoonstellingen, entertainment, publieksinteracties en soortgelijke evenementen.
Paraguay
Nationaal verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen, vanaf juni 2012.
Peru
In Peru is een nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen aangenomen in juli 2011.
Singapore
Nationaal verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen, van kracht sinds 1 januari 2002.
Taiwan
In Taiwan is een nationaal verbod van kracht op het gebruiken van beschermde wilde dieren in circussen.
Venezuela
Op lokaal niveau, namelijk in Baruta, Cabimas, Carrizal, Chacao, El Hatillo, Naguanagua, Cagua, Cumaná, kent Venezuela een verbod op het gebruiken van wilde dieren in circussen.
Verenigde Staten
In de Verenigde Staten gelden op lokaal niveau verschillende verboden ten aanzien van het gebruiken van dieren in circussen.
 
 
Europese dierenartsen willen verbod op wilde circusdieren              
 
De Federation of Veterinarians for Europe (FVE) pleit in een statement van 6 juni 2015 voor een verbod op wilde dieren in circussen in alle Europese landen. De FVE, waarin 46 nationale diergeneeskundige organisaties van 38 landen zijn aangesloten verklaard ‘dat er in geen geval aan de fysiologische, mentale en sociale eisen van de wilde zoogdieren kan worden voldaan’. Ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is aangesloten de FVE en is daarmee mede ondertekenaar van het krachtige statement. Er zijn momenteel 23 landen wereldwijd die het gebruik van wilde dieren in circussen hebben verboden. In de EU hebben 9 landen een nationaal verbod op wilde circusdieren en 9 andere EU landen hebben gedeeltelijke verboden. Bekijk hier een overzicht van internationale wetgeving. Lees hier het FVE statement. - See more at:
 
 
    
             
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten