maandag 24 augustus 2015

Prachtig initiatief: 120 mensen in Kaapstad timmeren van gebruikte houten pallets hondenhokken

Met dank aan Marcelle du Plesis van de www.ifaw.org
Vorige maand was een van de koudste maanden in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het is daar trouwens het hele jaar al koud, met temperaturen onder nul, zware regenbuien en stormachtige wind.
Van de naar schatting 500.000 huisdieren in Khayelitsha vinden er maar een paar beschutting tegen kou of een slaapplek binnenshuis. Voor veel huisdieren is er geen hok of de warmte van een dekentje.
Daarom zijn we vorige maand twee dagen druk aan het werk geweest met maar één doel: hokken bouwen om verkleumde huisdieren beschutting te bieden.
 
 
Zes teams meldden zich bij de Mdzananda Animal Clinic van het IFAW, vastberaden om van het hout van gebruikte pallets en oud dakbeschot hondenhokken te bouwen, dit in het kader van festiviteiten om de geboortedag van Nelson Mandela te vieren.
 
 
Op dit gebeuren kwamen zeker 120 mensen uit alle wijken van Kaapstad af. Rond de Mdzanandakliniek krioelde het van de mensen die hondenhokken timmerden: op ons overdekte parkeerterrein, op het buitenterrein, zelfs op het trottoir. Gelukkig bleef het droog.
Op die dag kwamen niet alleen belangstellenden uit de gemeenschap af, maar ook veel kinderen uit de wijdere omgeving. Deze kinderen werden door hun familie en vriendengroepen uitgenodigd om samen met hen de hokken te bouwen.
 
 
Het mooiste van ons initiatief vond ik nog dat het niet alleen prachtige hondenhokken opleverde, maar dat mensen die eerst volkomen vreemden voor elkaar waren, nu samen optrokken en in sommige gevallen zelfs vrienden werden vanuit de gezamenlijke missie om een dier te helpen.
 
Toen ze de hokken hadden gebouwd, lieten ze zich ermee fotograferen, omhelsden ze elkaar, namen ze foto’s van elkaar en wisselden ze telefoonnummers uit om contact met elkaar te houden.
Dat is het mooie van betrokkenheid bij dieren.
Eén van de dingen die ik in het leven heb geleerd, is dit: als ik me terneergeslagen, zonder hoop of waardeloos voel, ga ik me vanzelf weer blij, hoopvol en waardevol voelen als ik bewogenheid, vriendelijkheid en liefde aan anderen betoon.
 
Door jezelf in te zetten voor anderen in nood word je van je eigen gedachten afgeleid en ga je het leven weer waarderen. Het is een simpele vaardigheid, maar wel een die je leven transformeert en die iedereen zich met een beetje oefenen kan aanleren.  Iedereen die heeft meegewerkt aan het bouwen van de hokken ging met een glimlach naar huis, omdat ze iets van zichzelf hadden gegeven om de leefomstandigheden van dieren te verbeteren.
 
Aan het eind van de tweede dag waren er 30 prachtige hondenhokken gebouwd. Een aantal hokken verliet meteen de Mdzanandakliniek om dieren tegen de regen te beschermen. De andere hokken worden momenteel verdeeld binnen de gemeenschap van Khayelitsha.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten