woensdag 15 juni 2016

Dank zij u komen de laatste 7000 berberaapjes op de 'met uitsterven bedreigd' lijst


Bron: www.aap.nlIk ben er nog een beetje ondersteboven van. Het voorstel waardoor de berberaap de hoogst mogelijke bescherming krijgt, is een feit. De EU, Marokko en Algerije hebben de handen ineen geslagen om de berberaap de status "met uitsterven bedreigd" te geven. En dat mede dankzij úw handtekening!

 In het voorstel staat dat de berberaap op de CITES 1-lijst moet komen. Deze lijsten zijn overeenkomsten tussen 178 landen met daarin regels om dier- en plantsoorten te beschermen. Tot nu toe staat de berberaap op de CITES 2-lijst. Als deze bijzondere soort "gepromoveerd" wordt tot CITES 1, behoort hij tot hetzelfde rijtje als bijvoorbeeld de chimpansee en berggorilla. Lees hier meer over het voorstel.


Hier knokken we al 15 jaar voor, maar lange tijd was AAP een roepende in de woestijn. Berberaapje Juma bracht hier echter verandering in. Zijn verhaal zorgde ervoor dat we ruim 25.000 handtekeningen naar Brussel konden brengen, waaronder die van u!

En zo ging het balletje rollen. De kans dat het voorstel wordt aangenomen is groot, aangezien alle drie de landen waar de berberaap in het wild leeft al hebben toegezegd.

De bijeenkomst waarop de beslissing valt, start op 24 september. We houden u natuurlijk op de hoogte en ik zou zeggen: proost op uzelf vanavond. Uw stem is gehoord!

P.S. Het voorstel is een grote stap. Toch moet er nog meer gebeuren, willen wij de berberaap voor uitsterven behoeden. Zoals de baby-berberaapjes die nog in het wild leven door onze rangers laten beschermen! Hoe het daarmee gaat, leest u verderop in deze nieuwsbrief.
Quote uit het veld
'Het Stop de Stropers-project behaalde het afgelopen jaar fantastische resultaten. Ik ben dolgelukkig dat er niet één baby-berberaapje uit het wild is weggeroofd. Ons team is vol goede moed om ze ook dit jaar te behoeden voor de stropers. Zonder de steun van de AAP-supporters had het niet door kunnen gaan. We kunnen jullie niet genoeg bedanken!'
Mohamed, teamleider van de rangers die de berberapen in Ifrane, Marokko, bewaken.
Berberapenweetje
De populatie chimpansees ligt tussen de 299.700 en 431.000, die van bonobos tussen 15.000 en 20.000. Dat is al héél weinig.
Van de berberaap zijn er zelfs nog maar 7.100-9.000 over. Hoog tijd dus dat ze ook een plekje krijgen op de lijst van meest beschermde diersoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten