donderdag 9 juni 2016

Nederlandse dierenvrienden geven veterinaire zorg aan zwerfhonden en katten in Kaapverdië ( veel foto's )

Bron: www.dierennood.nl

Hulp voor honderden zwerfkatten en -honden op Cabo Verde is dringend nodig.
Help mee om een sterilisatieproject te financieren.

De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, voor de westkust van Afrika. Doordat het ver van het vasteland ligt, heerst er nog een cultuur en mentaliteit van lang vervlogen tijden.
Zoals altijd zijn weer de (zwerf)dieren hiervan de dupe. Met name de zwerfhonden en zwerfkatten hebben het daar altijd erg zwaar gehad. Niemand kijkt naar hen om en voor verreweg de meeste inwoners worden deze dieren gezien als ongedierte. Met alle trieste gevolgen voor de dieren...
Wij werden hierop attent gemaakt door een paar Nederlandse vrouwen die hier wonen en zich het lot van de arme zwerfdieren aantrokken. Marijke, Mariëlle en Gerda zijn hiervoor gaan samenwerken in de locale dierenorganisatie met de mooie naam ‘Bons Amigos’.
Naast directe hulp voor bijv. aangereden dieren, die na een ongeval meestal gewoon aan hun lot worden overgelaten, willen zij ook deze dieren structureel gaan helpen met laten steriliseren. Zij hebben het voor elkaar gekregen dat zij hiervoor kunnen worden ondersteund door de Duitse organisatie ‘Tierärtze-Pool’. Dit is een prachtige organisatie, waarbij ervaren dierenartsen op vrijwillige basis in diverse landen zwerfdieren willen gaan helpen.
Kaap Verdische dierenartsen zijn schaars en zijn meestal alleen voor vee artsenij opgeleid.
Primitieve maar adequate operatie kamer. (Kan beter)

Bijkomen van de narcose.

‘Bons Amigos’ heeft kunnen afspreken dat er gemiddeld 2x per jaar een aantal van deze dierenartsen de eilanden komt bezoeken. Dan castreren en steriliseren ze honderden honden en katten en voeren tevens grotere operaties uit.
Alle dieren worden ook in- en uitwendig tegen parasieten behandeld en tevens wordt hun algemene gezondheid gecheckt.
Zij doen dit op vrijwillige basis, maar wel moet er betaald worden voor de kosten van de middelen voor narcose, verband, medicijnen, enz.
Maar dan gaat het relatief om weinig geld per te opereren dier.
Dit is dan ook het doel van onze Hulpactie-van-de-Maand juni.
De bewoners van de Kaapverdische Eilanden zijn arm en vaak ook onwetend over de noden van zwerfdieren. Toch melden de dames dat de gemiddelde Kaapverdiaan zeker van dieren houdt.
Echter, ze hebben vaak niet eens genoeg geld om hun eigen hoofd boven water te houden.

Gelukkig houdt de plaatselijke jeugd veel van huisdieren.

Deze hond is duidelijk slecht verzorgd door zijn baasje
 

Assistent haalt de volgende hond op voor sterilisatie
Er zijn maar sporadisch dierenartsen te vinden en dat zijn dan nog voornamelijk veeartsen. Sterker nog, ze hebben geen of weinig ervaring met huisdieren.
Voor boeren is vee belangrijk, dat is immers hun broodwinning. Die mogen wat geld kosten.
Ten minste, als ze nog de moeite van het behandelen waard zijn. Honden en katten mogen helemaal niets kosten. Ze brengen tenslotte geen geld in het laatje en er zijn genoeg honden en katten in de buurt te vinden als je een ander huisdier wilt.
Overigens worden honden en katten niet echt als huisdier gehouden. Wel worden de honden als waakhond aan de ketting in de tuin gehouden.
Daarvoor wil men alleen reutjes. Niemand wil de teefjes omdat die, jawel, weer jonkies krijgen en hitsige reuen aantrekken.
De loslopende teefjes worden “gatjor di tudu” genoemd. Wat zoveel betekent als honden van iedereen.
En mensen die zich aan hen ergeren willen nog al eens rattengif gebruiken waardoor de dieren op een afschuwelijke manier sterven.
Poezen slapen hun narcose uit op de betonnen vloer na sterilisatie. Zou beter kunnen....

Het prachtige eiland Brava.
 

Veel medewerking van paatselijke bewoners.
Toch is er ook een zonnige kant aan de Kaapverdische Eilanden. Eigenlijk aan eilanden in het algemeen. Als een sterilisatieproject gedegen wordt uitgevoerd kan men de zwerfdierenpopulatie goed onder controle krijgen en houden. Er is immers geen nieuwe aanwas van buiten het eiland.
Deze maand staat het eiland Brava op het programa. Het bijzondere aan Brava is dat de overheid enthousiast en dankbaar is voor het initiatief van de Nederlandse meiden.
Niet alleen krijgen ze volledige medewerking maar tevens zorgt de gemeente ook voor transport en huisvesting van het team artsen alsmede voor een operatieruimte.
En zelfs de plaatselijke bevolking en de middenstand reageert enthousiast en verzint allerlei manieren om mee te werken, b.v. door maaltijden voor de dierenartsen en hun assistenten aan te bieden of te helpen met het vangen van de te opereren honden en katten.
En dat hebben wij wel eens anders meegemaakt in andere landen ter wereld...
Bon Amigos gaat het meteen goed aanpakken door voorlichting te geven over de verzorging van huisdieren en natuurlijk ook de bevolking aansporen om hun honden en katten voor de – gratis – sterilisatie aan het team aan te bieden.
De honden- en kattenpopulatie op Brava is nog niet enorm uit de hand gelopen. Met 1 of 2 campagnes kan het onder controle zijn. Dit is dus het goede moment om hiermee te starten.
Dieren zoeken verkoeling in de schaduw omringd door dierenvrienden.
Tierärtze-Pool werkt alleen met structurele projecten. Dat betekent dat zij ook in de toekomst Brava zullen bezoeken om de populatie in de hand te houden. En na Brava komen andere eilanden aan de beurt. Zoals Boa Vista en Mayo. Nog heel veel te doen dus.
Wij zijn zeer onder de indruk van wat Marijke, Mariëlle en Gerda inmiddels al voor elkaar hebben gekregen.
Immers door hun uitstekende opzet van deze hulpprogramma’s kunnen heel veel zwerfdieren tegen geringe kosten worden gesteriliseerd, maar ook tegelijkertijd worden behandeld aan verwondingen en ernstige ziekten.
Dit is dan ook echt een hulpproject waar iedere euro ontzettend goed terecht komt en waarmee dieren-in-nood in een vaak vergeten deel van de wereld een echt beter leven kunnen gaan krijgen.
Zeer aanbevolen dus!
Doneer daarom alstublieft vandaag nog voor deze actie naar onze bankrekening.

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Aktie 76'

en wij zorgen dat uw donatie voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden.
Of doneer via onderstaande knoppen:
 

Mede namens de dieren, hartelijk dank!

(Bank-mutaties worden ca. 1 x per week verwerkt)

Donateurs voor deze hulpaktie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten