zondag 19 juni 2016

Straf voor dierenbeulen: Een houdverbod voor notoire dierenkwellers gaat er komen

Nieuwsbericht : www.dierenbescherming.nl   
      
We berichtten er deze week al over: in de Tweede Kamer werd gesproken over een verbod op het houden van dieren. Nu is er fantastisch nieuws te melden. De Dierenbescherming heeft er jarenlang voor geknokt, veelvuldig aandacht voor gevraagd, ja zelfs enquêtes georganiseerd om de politiek te overtuigen dat er brede steun is in Nederland voor de strengste straf: een zelfstandig houdverbod voor notoire dierenkwellers. En hij gaat er nu toch echt komen! De Tweede Kamer steunde de plannen van VVD-minister Ard van der Steur van Justitie om een dergelijke straf in Nederland eindelijk in te voeren.
Sommige fracties pleitten zelfs voor een levenslang houdverbod indien nodig, in plaats van de voorgestelde tien jaar. Hoe dan ook, mensen die niet in staat blijken te zijn om voor hun dieren te zorgen, kunnen straks nooit meer een verbod  omzeilen om dieren te hebben door bijvoorbeeld een boete te betalen. De 'zelfstandigheid' van de straf maakt dat dan namelijk onmogelijk, die is niet meer af te kopen. Hoewel de plannen verder moeten worden uitgewerkt, verwacht de Dierenbescherming dat de straf nu snel kan worden uitgerold. 
Wat ging eraan vooraf?Twee hondjes, zwaar vermagerd, onder de ontlasting in hun bench en de vacht zo in de klit dat er voor de dierenarts geen beginnen meer aan was om de dieren te scheren.

 Zo trof een van onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) ze aan bij een eigenaar die zelf zwaar in de psychische problemen zat. In een dergelijk geval zou er de mogelijkheid moeten zijn om deze persoon, in ieder geval zolang die zelf niet weer gezond is verklaard, te verbieden om weer dieren in huis te nemen. Met andere woorden: een houdverbod op te leggen.

1 opmerking: