zondag 21 augustus 2016

7 bedrijven waar onder eBay gaan dieren beschermen tegen illegale online handel ( helpt u ook mee? )Zeven bedrijven, bestaande uit eBay, Etsy, Gumtree, Microsoft, Pinterest, Tencent and Yahoo!, hebben vandaag op World Elephant Day gezamenlijk nieuw beleid geïmplementeerd dat dieren zal helpen beschermen tegen de illegale online handel. 
Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) bestrijdt al sinds 2004 online-criminaliteit rond wilde dieren, en ik heb zelf de afgelopen vijf jaar voorop gelopen in die strijd. In die periode heeft bedrijf na bedrijf zich uitgesproken en zijn beleid veranderd.

Maar nu staan we op een cruciaal kantelpunt, en is het tijd om samen actie te ondernemen. Dit beleidskader is een soort stevige, standvastige muur die wildcriminelen buiten de grote online-platforms houdt, en die voorkomt dat de illegale handel zich verplaatst naar andere sites.
Waarom is het zo belangrijk dat online-technologiebedrijven een beleid hebben dat mogelijke wildcriminelen afschrikt? Omdat bijvoorbeeld uit onze enquête onder 280 online-marktplaatsen blijkt dat er daar in zes weken tijd meer dan 30.000 (delen van) bedreigde wilde dieren zijn verhandeld. En dit zijn nog maar de cijfers voor 16 landen. Met deze producten is volgens een voorzichtige schatting meer dan 10 miljoen Amerikaanse dollar gemoeid.


Deze aantallen kunnen wat overweldigend en abstract lijken, maar bedenk bijvoorbeeld dat het bij 32% van de advertenties ging om ivoor, of zeer waarschijnlijk ging om ivoor (waarbij handelaars codewoorden gebruikten om te versluieren dat het hier om ivoor ging). Dat zijn duizenden stukken ivoor. En dat in een tijd waarin er elk kwartier een olifant wordt gedood om de illegale handel in ivoren prullaria te kunnen laten doorgaan. 

Niet al deze online-handel in wild is illegaal - je kunt bepaalde bedreigde soorten verhandelen als je daar de juiste vergunningen voor hebt - maar het internet geeft criminelen toegang tot enorme markten, waar de kansen om gepakt te worden veel te laag zijn.
Daarom hebben we de hulp nodig van grote internationale bedrijven. De online-marktplaats is zo groot dat iedereen zijn steentje moet bijdragen om de toegangswegen te kunnen afsluiten voor cybercriminelen die handelen in wilde dieren.

Er zijn ook consumenten die misschien niet beseffen dat ze door het kopen van dit soort producten de wildpopulaties in gevaar brengen, of dat ze door deze illegale wildhandel een risico lopen op zware straffen. Het bericht van deze online-techbedrijven zal helpen om het bewustzijn en de kennis over de illegale online handel in wilde dieren te vergroten. Dit is cruciaal omdat veel kopers niet weten dat ze met hun aankoop het voortbestaan van wilde dieren bedreigen of dat ze (onwetend) bijdragen aan de illegale handel en een boete of celstraf riskeren.

We hebben bij het ondersteunen van deze grote onlinebedrijven samengewerkt met TRAFFIC en het Wereldnatuurfonds (WNF), omdat we weten dat een beleidswijziging zelf niet het wondermiddel is dat het probleem oplost. We zullen hen samen helpen om hun beleid te handhaven, maar we hebben jou, als consument of natuurbeschermer, ook nodig. Jij moet onze ogen en oren zijn, en verdachte artikelen op dit soort websites melden.

De online-techbedrijven zijn een belangrijk deel van de oplossing voor dit probleem, maar het IFAW blijft ook samenwerken met de autoriteiten om te zorgen dat personen die de wet overtreden worden berecht. Het IFAW verzoekt overheden ook om hun wetgeving tegen het licht te houden en sterker te maken, om zo specifiek de cybercrime in wilde dieren aan te pakken. En alleen al de laatste paar maanden hebben we gezien dat China en Frankrijk in hun wetten nieuwe bepalingen hebben opgenomen om deze illegale handel de kop in te drukken.
Ik heb een ruimte gezien die door een online-handelaar helemaal was volgestapeld met lichaamsdelen van bedreigde wilde diersoorten. Van boven tot onder, van muur tot muur. Deze beelden blijven me achtervolgen.
Als we blijven samenwerken met online-techbedrijven, ngo's, handhavingsautoriteiten en overheden, kunnen we zorgen dat dit soort walgelijkheden tot het verleden gaat behoren.

--TM  www.ifaw.org   
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten