dinsdag 9 augustus 2016

Hulp voor zwerfdieren in het straatarme Moldavië ....een zegen voor mens en dier

Bron: www.dierennood.nl

Straatarm land - Dierenzorg in een straatarm land als Moldavië is een mooi woord voor grote dierenzorgen.
We weten al langer dat landen in Oost Europa op zijn zachtst gezegd heel dieronvriendelijk zijn.
Ingrid de Booij
Een land als Moldavië, dat vrijwel geen steun krijgt vanuit het Westen is hiervan de overtreffende trap en hier lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De mensen hebben nauwelijks genoeg geld om zelf te eten. En niet voor niets heeft omroep MAX enige tijd geleden een speciale hulpactie op touw gezet voor de ouderen in dat land. Wij kunnen dus niemand kwalijk nemen als de dieren in zo'n land weinig of niet worden gesteund.
De Nederlandse Ingrid de Booij is toch verliefd geworden op dat land en zelfs ook op een Moldavische man. Het enige wat haar geluk op dat moment overschaduwde was het zien van het lijden van de talloze zwerfhonden- en katten. Als grote dierenvriend heeft ze haar hele leven al dieren-in-nood geholpen en dat is ze met volle inzet ook gaan doen in Moldavië. Dag-in-dag-uit....
Veel zwerfdieren zijn daar invalide.
Ook veel zwerfkatten-in-nood.
Een van de vele dieren met een ernstige huidziekte.
Een gewonde zwerfhond wordt dankzij Ingrid naar een dierenarts gebracht.

Noodlot

Maar het noodlot trof ook haarzelf. Plotseling verloor Ingrid haar man…. Op jonge leeftijd. Een afschuwelijk ongeluk… Ingrid treurde intens maar besloot toen toch in dat land de dieren te blijven steunen.
Ze wilde al die hulpeloze zwerfdieren niet alleen laten. Het gaf haar zelfs troost en zij vond een missie in haar leven waardoor zij alle liefde in haar hart toch kwijt kon.
Ze noemde het Remi Moldova. Ze ging zich inzetten voor de enorme aantallen zwerfdieren.
En dat is dubbel moeilijk in een land dat zo ver weg ligt van haar vaderland en waar de overheid nooit heeft gehoord van het helpen van dieren op straat.
Wat een sterke wil en doorzettingsvermogen heeft Ingrid inmiddels getoond! In slechts enkele jaren heeft ze al zoveel voor elkaar gekregen dat wij alleen maar kunnen zeggen: “Chapeau, Ingrid”.
Want waar te beginnen in een land waar niets is? Geen interesse, geen begrip bij de mensen en geen middelen. Er is zoveel wat je tegelijk zou willen veranderen...
De blaren op haar tong heeft ze zich gekletst. Tegen de gemeente, gezagsdragers, plaatselijke dierenartsen. Zonder hun medewerking lopen alle inspanningen op niets uit. Ingrid spreekt inmiddels de taal en dat zal zeker hebben geholpen en heeft ook respect afgedwongen.

Sterilisaties

Wij van Dierennood blijven er op hameren, dat sterilisaties de enige weg is naar een betere toekomst. Remi Moldova heeft het goed begrepen. Vangen, steriliseren, vaccineren en weer loslaten op dezelfde plek op straat.
Doordat alle geholpen dieren een oormerk met nummer krijgen kan men hen weer bij de eigen roedel terugzetten. Dat is reuze belangrijk voor de dieren zelf. Een nieuwkomer wordt zelden getolereerd. Met meerdere sterilisaties zal de omvang van de roedel langzaam gaan afnemen.
Remi Moldova heeft veel energie gestoken in de contacten met plaatselijke dierenartsen en dat heeft resultaat. In een dorp worden pamfletten opgehangen voor een op handen zijnde sterilisatieronde. Armlastige mensen mogen gratis hun hond of kat brengen maar ook de kat die altijd in hun straat loopt of de hond van de vuilnisbelt. En dankzij een verkregen telefoonnummer kunnen mensen bellen als er iets aan de hand is met de hond of kat en krijgen dan blijvend gratis medische zorg.
En, heel fijn, hier wordt ook echt gebruik van gemaakt!

Al veel bereikt

In het kustplaatsje Vadul-lui-Voda is er al veel bereikt. Sterilisaties zijn belangrijk maar in een vakantieplaats is het altijd een probleem waar de dieren in de winter van moeten leven. Dan zijn de toeristen weg en worden de restaurantjes gesloten.
Na een grootscheepse sterilisatiecampagne is er nu ook een project ‘Wintervoer’ opgestart. Het heeft immers geen zin om dieren te steriliseren als ze in de winter alsnog van honger omkomen… Sterilisaties alleen zijn nooit voldoende. Er lopen en liggen zoveel zieke en gewonde dieren langs de straten en wegen dat noodhulp een allereerste vereiste is.
In de winter als er geen toeristen meer zijn
hebben de dieren honger.
Vooral in de winters moeten de dieren extreem lijden.
De oren van deze hond zijn aan de binnenkant overgroeid met tientallen teken. Het is een wonder dat dit dier nog leeft.

Ziek van honger en uitputting

Veel zwerfdieren zijn ziek van honger en uitputting. Maar ook honden- en kattenziektes brengt veel dierenleed met zich mee.
Ernstige gevallen van schurft waarbij de dieren hun huid kapot bijten en krabben. Totdat die gekmakende jeuk overgaat in helse pijn…
Ziektes die worden overbracht door ongedierte, met name teken. Die in verbijsterende hoeveelheden op een hondenoor kunnen zitten. De paar teken die wij vinden na een wandeling met de hond zullen maar een paar druppels bloed kunnen drinken. Maar in hele grote hoeveelheden kan een dier letterlijk sterven door het verlies van zoveel bloed.
Ook vlooien kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en een dier zo verzwakken dat het geen energie meer kan vinden om op zoek te gaan naar voedsel of water. Dan wordt het een weerloze prooi als wilde soortgenoten op zoek zijn naar voedsel.

 
Dit dier was door Ingrid van straat geraapt na een aanrijding, waarna haar pootje gedeeltelijk moest worden geamputeerd.
Twee katjes die via Ingrid konden worden gesteriliseerd.
Maar ze wil nog zoveel meer doen!
Het lijden van deze hond is onbeschrijfelijk.
Help mee om dit te kunnen voorkomen!

Voor 5 euro heeft een hond geen pijn meer

Dankzij de oormerkjes met identificatienummer is het voor Remi Moldova makkelijk om te registreren welke hond aan een nieuwe behandeling toe is. Om te worden ingeënt, ontwormd en ontvlood.
Voor slechts 5 euro per hond per jaar voorkomen ze op die manier veel onnodig leed en infecties. Wat de veelal belabberde kwaliteit van het leven van een zwerfhond sterk verbetert.

Inmiddels heeft Ingrid ook een speciaal project voor katten. Ook die hebben het zeer zwaar in Moldavië. Het zogenaamde ‘Poeki Project’.
Als dat je voorkeur heeft mag dat bij een donatie vermeld worden. Uiteraard ook of de donatie bedoeld is voor sterilisaties, voer of algemeen.
Het is al een lang verhaal dus houden we het erop dat Ingrid fantastisch bezig is in een land als Moldavië.
Wij zouden haar heel graag willen helpen om ook het dierenleed in zo’n ver en arm oord als Moldavië op de kaart te zetten.
Met deze maand wat extra euro’s voor meer sterilisaties, meer voer, meer hulp bij ziekte en pijn.
Niemand kan zelf bepalen waar hij of zij wordt geboren. Ook een dier niet.
Wij denken dat Nederlandse Ingrid geweldig haar best doet om een straaltje licht te brengen in een uitermate somber land.Donaties voor dit hulpproject komen zelden zo goed terecht als die van deze maand!

Doneer daarom ajb vandaag nog voor deze actie naar onze bankrekening.NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Aktie 79'
en wij zorgen dat jouw donatie voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden.
Of doneer via onderstaande knoppen:
 

     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten