woensdag 24 augustus 2016

Kroatië een van de voorlopers van dierenwelzijn Europa: bontfokverbod in 2018


Kroatische bontfokverbod blijft van kracht!

Deze week werd bekend dat het Kroatische bontfokverbod in stand blijft en er geen uitzondering voor chinchila’s komt. Het Kroatische Ministerie van Landbouw debatteerde de afgelopen maanden over een voorstel om een uitzondering voor chinchilla’s te maken, ironisch genoeg het enige dier dat in Kroatië gefokt wordt. Het besluit betekent een enorme overwinning in de internationale strijd tegen de bontindustrie.

Bont voor Dieren voerde samen met haar internationale partners van de Fur Free Alliance wereldwijd de druk op de Kroatische regering op om het fokverbod te handhaven. Zo deed Bont voor Dieren de Kroatische Minister van Landbouw een dringende oproep per brief om de huidige dierenbeschermingswet in stand te houden. Ook riep Bont voor Dieren haar volgers op om protest aan te tekenen via een digitale brief. Vanuit het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken werd er ook een brief verstuurd om steun te betuigen aan het Kroatische bontfokverbod.

Chinchilla

Met het besluit voor een bontfokverbod in 20017 is Kroatië een van de voorlopers op het gebied van dierenwelzijn in Europa. Net voor de inwerkingtreding van het volledige fokverbod dit jaar, na een 10-jarige transitieperiode, leek het er op dat de Kroatische overheid het bontfokverbod volledig van tafel zou vegen. De chinchillafokkers hadden het ministerie namelijk zover gekregen om een wetsvoorstel voor een uitzondering voor chinchilla’s te overwegen. In Kroatië bestaan er nog ongeveer 25 chinchillafokkerijen.

Deze week werd bekend gemaakt dat er geen uitzondering in de wet voor chinchilla’s zal komen. Wel wordt de overgangsperiode voor chinchillafokkers met een jaar verlengd. In 2018 zal Kroatië eindelijk alle bontfokkerijen moeten sluiten.

Lees hier de brief van Bont voor Dieren aan de Kroatische Minister van Landbouw.
Lees hier de volledige brief van het Ministerie van Economische Zaken over het Nederlandse fokverbod.

Lees hier meer over het Kroatische bontfokverbod:Wereldwijd steun voor het Kroatische bontfokverbodBontfokverbod in Kroatië ernstig onder drukHelp de chinchilla’s in Kroatië
Vind je ons werk belangrijk? Help ons een einde te maken aan de wrede bontindustrie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten