zondag 11 september 2016

National Geographic slaat plank volledig mis met pro-bont artikelfoto's: Paolo Marchetti
foto’s: Paolo Marchetti

De Fur Free Alliance laat in een publieke reactie weten ontsteld te zijn door het eenzijdige artikel ‘Why Fur is Back in Fashion’ in de september-editie van het maandblad National Geographic. De internationale coalitie tegen bont, waar Bont voor Dieren deel van uitmaakt, stelt dat het stuk de zware welzijnsproblemen van dieren op bontfokkerijen volledig miskent. Erger nog, auteur Richard Conniff beweert in het artikel zelfs dat bontfokkers zoveel geïnvesteerd hebben in dierenwelzijn dat ze een voorbeeld voor andere boeren zouden moeten zijn. De Fur Free Alliance laat weten het zeer kwalijk te vinden dat de verslaggever van National Geographic de ernstige dierenwelzijnsproblemen en het ethische bezwaar van de bevolking tegen bontfokkerijen volkomen negeert. De brief is ondertekend door 38 internationale lidorganisaties, waaronder Bont voor Dieren.

In het stuk, wat bol staat van de ongegronde claims en voornamelijk bontfokkers aan het woord laat, doet de auteur Conniff het voorkomen alsof het leven van dieren op bontfokkerijen er de laatste jaren op vooruit is gegaan. Helaas is niets minder waar en is er wereldwijd juist steeds meer erkenning voor de gruwelijke levensomstandigheden van dieren op bontfokkerijen. Feit is dat de roep om beter dierenwelzijn er juist voor heeft gezorgd dat steeds meer landen besluiten om bontfokkerijen te verbannen. Zo hebben er sinds het jaar 2000 acht Europese landen een bontfokverbod ingesteld en zijn er op dit moment vijf landen waar parlementaire debatten over soortgelijke verboden worden gevoerd.

Lees hier de brief die Bont voor Dieren samen met haar partnerorganisaties van de Fur Free Alliance aan National Geographic schreef.

Origin Assured nertsenfokkerij
Een Origin Assured nertsenfokkerij in Zweden (Foto: Joanne McArthur/We Animals)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten