donderdag 8 september 2016

Ondanks verbod op de walvisjacht gaat Japan weer in de Antartica walvissen afslachten
Sea Shepherd Global kondigt 11e Antarctica campagne aan: Operation Nemesis 


Two Minke whales in the Antarctic
De beschermingsorganisatie voor de oceanen Sea Shepherd Global stuurt in december schepen naar de Zuidelijke Oceaan voor haar 11e walvisbeschermingscampagne.

In een historische uitspraak deed het Internationale Hof van Justitie in Den Haag het Japanse walvisjachtprogramma in Antarctica af als niet wetenschappelijk, ondanks de claim van Japan dat het zou gaan om wetenschappelijk onderzoek. Bovendien constateerde het Hof dat de Japanners uitspraken van de Australische federale rechtbank schenden door beschermde walvissen te doden in het Australische walvisreservaat.

‘Als wij de walvisjacht in een walvisreservaat niet eens kunnen stoppen ondanks Australische en internationale wetten, hoeveel hoop is er dan nog voor de bescherming van de oceanen?’, aldus Jeff Hansen, algemeen directeur van Sea Shepherd Australië. ‘Wij moeten een statement maken en de walvissen beschermen met alle middelen die ons ter beschikking staan’.Nadat zij een jaar hebben overgeslagen, keerde de Japanse walvisvloot afgelopen seizoen terug naar Antarctica, ondanks de afkeuring van hun onderzoeksprogramma door de Internationale Walvisvaart Commissie. Zij slachtten in die tijd 333 dwergvinvissen af, waarvan de helft bestond uit zwangere vrouwtjes.

‘De internationale gemeenschap had een jaar lang het idee dat Japan de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie zou nakomen’, aldus kapitein Peter Hammarstedt, voorzitter van Sea Shepherd Australië. ‘Maar aan het eind van het jaar zal de Japanse walvisvloot opnieuw uitvaren om de walvissen met hun harpoenen te belagen.’

Teleurgesteld door het gebrek aan actie vanuit de internationale gemeenschap bereidt Sea Shepherd Global zich voor om terug te keren naar de Zuidelijke Oceaan om de walvissen te beschermen. Zij zet daarbij een nieuw patrouilleschip in, de Ocean Warrior. Dit schip is gebouwd met de financiële steun van de Nederlandse Nationale Postcode Loterij, de Britse People's Postcode Lottery en de Zweedse Svenska PostkodLotteriet en is het snelste schip uit de Sea Shepherd Global vloot.


‘Voor het eerst zullen wij voldoende snelheid hebben om de Japanse harpoenschepen in te halen. Snelheid kan de bepalende factor zijn om het leven van de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te redden’, aldus kapitein Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd Global. De schatting is dat Sea Shepherd gedurende de vorige campagnes de levens van meer dan 5000 walvissen heeft gered.
De Ocean Warrior zal aan het eind van dit jaar in Australië aankomen om geheel te worden klaargemaakt voor de 11e campagne in Antarctica in het seizoen 2016/2017, genaamd Operation Nemesis. ‘De campagne is genoemd naar de Griekse godin van de gerechtigde wraak’, meldt Hammarstedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten