vrijdag 16 september 2016

Productie van palmolie oorzaak 3000 bosbranden in Indonesië ( petitie stop de vernietiger IOI )


Bron: www.greenpeace.nl

Wie legt bossenvernietiger IOI het vuur aan de schenen?


Nieuwsartikel - 17 september, 2016

Begin dit jaar ontbonden veel multinationals hun contracten met palmoliehandelaar IOI vanwege zijn vernietigende beleid dat de bossen in Indonesië in snel tempo in de as legt. Helaas kan IOI inmiddels zijn palmolie toch weer verhandelen als ‘duurzaam’, nu palmoliewaakhond RSPO hun schorsing heeft opgeheven. Al 8 jaar tikt Greenpeace dit Maleisische bedrijf op de verwoestende vingers. En genoeg is genoeg. IOI moet eindelijk starten met het beschermen van de bossen!

Vuur bedreigt mens en dier

De bosbranden in Indonesië zijn weer in alle hevigheid opgelaaid. In augustus zijn er al meer dan 3.000 brandhaarden geteld. De vlammenzee bedreigt het leefgebied van lokale gemeenschappen en duizenden dieren waaronder ook bedreigde soorten. De giftige rook van de branden belemmert het dagelijkse leven, ook duizenden kilometers verderop in Singapore en Maleisië. Men kan niet langer wachten op actie die de branden stopt. Ook onze kostbare bossen niet.

Wat er aan vooraf ging

In het voorjaar riepen wereldwijd honderdduizenden bezorgde burgers via onze petitie multinationals als Unilever, Kellogg’s en Mars op hun palmoliebeleid zo snel mogelijk te verduurzamen. We wilden concrete stappen van deze bekende bedrijven zien die de verwoesting van bossen en veengronden voor palmolie in Indonesië helpt te stoppen.

De Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) trok in die periode het duurzaamheidscertificaat van IOI in en veel merken zegden hun contract met de palmoliegigant op. Het actieplan dat IOI vervolgens opstelde om weer toegelaten te worden door de RSPO, bleek echter zeer zwak en voegde amper iets toe aan al bestaande beleidsmaatregelen en plannen. Tot onze grote verbazing liet de RSPO IOI toch weer toe. Het ‘nieuwe’ beleid was in hun ogen wel duurzaam genoeg. Een schokkend besluit dat het vernietigen van bossen voor palmolieplantages in feite goedkeurt. Het is onverteerbaar dat IOI hier mee weg lijkt te komen.

Help mee IOI te stoppen!

Palmoliehandelaar IOI moet weten dat de wereld genoeg heeft van hun wandaden en dat ze niet meer wegkomen met loze woorden. Wij willen meer dan vage duurzaamheidsbeloften, we willen échte toezeggingen met een écht actieplan. Laat jij IOI weten dat de Indonesische oerwouden en veengronden, inclusief de bewoners en dieren, beschermd moeten worden in plaats van vernietigd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten