zondag 25 september 2016

Staatssecretaris van Dam boos opTerschelling waar 59 reeën illegaal zijn neergeknaldOp Terschelling zijn dit jaar 59 reeën onterecht doodgeschoten. De provincie Fryslân krijgt een reprimande van staatssecretaris Martijn van Dam.
De afschotvergunning had nooit mogen worden verleend. Het doodschieten van reeën stopt per direct.

Het is al de tweede keer dat het hoogste Friese bestuursorgaan door Den Haag op de vingers wordt getikt over een verleende afschotvergunning. Eerder dit jaar stak de Raad van State een stokje voor het doodschieten van eilander duinkonijnen, omdat ook hier de noodzaak niet aantoonbaar was.
Jagers mochten op Terschelling maximaal 77 dieren doden. Tot acht september zijn er 19 bokken en 40 geiten gedood, meldt de Faunabeheereenheid Fryslân. Het voorgaande jaar werden 21 bokken afgeschoten.


Jan Smit uit West-Terschelling, zelf jager, trok deze zomer in de Leeuwarder Courant aan de bel. Hij vond het afschieten compleet onnodig en snapte niet dat de provincie er goedkeuring voor gaf. De eilander haalt nu zijn gelijk bij de staatssecretaris en is daar ,,ongelooflijk blij mee’’.
De provincie meldt schoorvoetend dat de populatie reeën op Terschelling en het aantal schadegevallen inderdaad ‘geen aanleiding geeft tot de verleende afschotvergunning’. Alleen zieke of gebrekkige dieren mogen voortaan nog incidenteel op Terschelling worden doodgeschoten.

Bron:www.leeuwardercourant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten