donderdag 1 september 2016

Na jaren lang overleven in een vochtige betonnen kooi op een dieet van oud brood en bier is beer Tomi GeredBIER-BEER TOMI GERED!
VIER VOETERS www.vier-voeters.nl wil einde aan inzet beren voor entertainment in Albanië
 

Jarenlang bestond de wereld van beer Tomi uit een vochtige, betonnen kooi en een dieet van oud brood en bier. Hij moest bezoekers trekken naar een restaurant. Ongeveer 50 mishandelde, verwaarloosde en hongerige beren bij hotels, restaurants en benzinestations vormen een attractie voor toeristen in Albanië. VIER VOETERS deed maandenlang onderzoek en constateerde vreselijke wreedheden tegen de dieren. VIER VOETERS startte een petitie, die inmiddels al door ruim 50.000 mensen is getekend, om de Albanese overheid te overtuigen actie te ondernemen. Met de inbeslagname van Tomi is nu een eerste stap gezet.

Beer Tomi

“Beer Tomi is er slecht aan toe”, vertelt Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland. “Hij heeft diverse verwondingen, zijn tanden zijn slecht en hij vertoont veel stereotiep gedrag. We zijn blij dat de Albanese regering actie ondernomen heeft. Hopelijk is de redding van Tomi het begin en kunnen we nog veel meer beren uit deze verschrikkelijke situatie halen. Sommige beren zijn namelijk zo ondervoed dat ze van de honger dreigen te sterven.”


Tomi is overgebracht naar een tijdelijk onderkomen. Binnenkort verhuist hij naar het VIER VOETERS berenreservaat in Kosovo. De Ligt: “In ons eigen reservaat krijgt Tomi een echt berenleven in een groot verblijf in een natuurlijke omgeving met gras, bomen en activiteiten om hem bezig te houden. Daarnaast kunnen we eersteklas medische zorg bieden. Onze jarenlange ervaring toont dat in onze reservaten zelfs sterk getraumatiseerde beren het leed dat mensen hen hebben aangedaan kunnen vergeten en steeds meer natuurlijk gedrag gaan vertonen. Veel beren gaan zelfs voor het eerst van hun leven in winterslaap.”


De bruine beer is een beschermde soort volgens Albanese en internationale wetgeving. Desondanks daalt het aantal wilde bruine beren en groeit het aantal dieren in privébezit. VIER VOETERS en het Albanese ministerie van Milieu werken samen aan een diervriendelijke en duurzame oplossing voor de beren. Een volgende stap is het registreren van alle beren in gevangenschap en inbeslagname van de beren die dringend hulp nodig hebben. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving.

Dierenliefhebbers kunnen dit initiatief blijven ondersteunen door het tekenen van de petitie op www.savethesaddestbears.com.2 opmerkingen:

  1. Woorden schieten mij te kort,en de emoties die mij overspoelen bij het lezen v/d artikel, zijn niet voor publicatie geschikt!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Appelmoesje ik moet soms flink zuchten voordat ik weer een ellendig dierenbericht plaats. Mijn enige troost is dat Tomi nu nog wat fijne maanden/jaren tegemoet gaat. Bedankt voor je reactie Gr Erna

      Verwijderen