Translate

donderdag 22 september 2022

230 walvissen zijn gisteren gestrand ( 2 jaar geleden 470) op een strand in Tasmanië, Australië: walvissen proberen los te komen van het zand geholpen door veel vrijwilligers


Zo'n 230 walvissen zijn woensdag gestrand op een strand in de Australische staat Tasmanië. Ongeveer de helft van hen is gestorven, zeiden experts o p het gebied van Marine Conservation

De dieren strandden op Ocean Beach, zei het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu Tasmanië in een verklaring. Experts op het gebied van zeedieren proberen zoveel mogelijk walvissen te redden.

De walvissen zitten vast op het zand van het strand. De lokale bevolking bedekte overlevenden met dekens en doorweekte ze met emmers water om ze in leven te houden.

Walvissen probeerden tevergeefs los te komen uit het zand. De walvissen waren gestrand in de buurt van Macquarie Harbour, zeiden ambtenaren, eraan toevoegend dat "het lijkt alsof ongeveer de helft van de dieren in leven is."

Mariene natuurbeschermingsexperts zullen proberen dieren te drijven die sterk genoeg zijn om te overleven. Twee jaar geleden stierven bijna 470 grienden - de grootste massastranding ooit van het land - op dezelfde plek in Australië.

Het nieuws van de 230 walvissen kwam slechts enkele uren nadat veertien jonge mannelijke potvissen dood werden gevonden in een afzonderlijke massastranding op King Island, tussen Tasmanië en het Australische vasteland.


Waarom walvissen stranden is nog steeds niet duidelijk. Sommige wetenschappers suggereerden dat strandingen kunnen worden veroorzaakt door peulen die van het spoor raken nadat ze te dicht bij de kust hebben gevoerd.

Grienden zijn zeer sociale dieren en kunnen pod-partners volgen die in gevaar komen. Dat gebeurt soms wanneer zieke walvissen aan land zwemmen en andere podleden volgen, in een poging om te reageren op de noodsignalen van de gevangen walvis.

Anderen geloven dat zacht afnemende stranden zoals die in Tasmanië de sonar van de walvissen verwarren, waardoor ze denken dat ze zich in open water bevinden.

Olaf Meynecke, een onderzoeker aan de Australische Griffith University, zei eerder dat grienden geavanceerde sonar gebruiken om prooien te vinden en voor oriëntatie. Hij koppelt walvis- en dolfijnstrandingen aan veranderingen in elektromagnetische velden.

"Deze veranderingen kunnen worden veroorzaakt door zonnestormen of aardbevingen, maar er is ook een sterk verband tussen actieve sonar, bijvoorbeeld marine sonar, en strandingen van dolfijnen, waaronder grienden," zei Meynecke.

Actieve sonar, het transmissietuig dat op sommige schepen wordt gebruikt om te helpen bij de navigatie, beschadigt de gezondheid en het leven van sommige zeezoogdieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten