Translate

zondag 4 september 2022

Door ernstige droogte worden in Zimbabwe 400 olifanten, 2000 impala’s, 70 giraffen, 50 buffels, 50 gnoes, 50 zebra’s, 50 elanden, 10 leeuwen en 10 wilde honden verplaatst naar leefgebieden met water


Zimbabwe is begonnen met het verplaatsen van meer dan 2500 wilde dieren van een zuidelijk reservaat naar een in het noorden van het land om ze te redden van droogte, aangezien de verwoestingen van klimaatverandering stroperij vervangen als de grootste bedreiging voor dieren in het wild.


Ongeveer 400 olifanten, 2000 impala’s, 70 giraffen, 50 buffels, 50 gnoes, 50 zebra’s, 50 elanden, 10 leeuwen en een roedel van 10 wilde honden behoren tot de dieren die vanuit Zimbabwe worden verplaatst. Save Valley Conservancy naar drie natuurreservaten in het noorden – Sapi, Matusadonha en Chizarira – in een van de grootste oefeningen voor het vangen en verplaatsen van levende dieren in zuidelijk Afrika.



“Project Rewild Zambezi”, zoals de operatie wordt genoemd, verplaatst de dieren naar een gebied in de vallei van de Zambezi-rivier om de populaties wilde dieren daar weer op te bouwen.

Lees verder: De helft van alle dieren in het wild zou kunnen verdwijnen uit de Amazone, de Galapagos en Madagaskar als gevolg van klimaatverandering

Het is de eerste keer in 60 jaar dat Zimbabwe is begonnen met zo’n massale interne beweging van wilde dieren. Tussen 1958 en 1964, toen het land een door blanke minderheden geregeerd Rhodesië was, werden meer dan 5.000 dieren verplaatst in wat “Operatie Noah” werd genoemd. Die operatie redde wilde dieren uit het stijgende water veroorzaakt door de bouw van een enorme hydro-elektrische dam in de Zambezi-rivier die een van ’s werelds grootste kunstmatige meren creëerde, Lake Kariba.

Deze keer is het het gebrek aan water dat het nodig heeft gemaakt om dieren in het wild te verplaatsen omdat hun leefgebied is uitgedroogd door langdurige droogte, zei Tinashe Farawo, woordvoerder van de Zimbabwe National Parks and Wildlife Management Authority.

Het parkenagentschap heeft vergunningen afgegeven om de dieren te verplaatsen om “een ramp te voorkomen”, zei Farawo.

“We doen dit om de druk te verlichten. Jarenlang hebben we tegen stroperij gevochten en net nu we die oorlog winnen, is klimaatverandering naar voren gekomen als de grootste bedreiging voor onze natuur”, vertelde Farawo aan The Associated Press.

“Veel van onze parken raken overbevolkt en er is weinig water of voedsel. De dieren vernietigen uiteindelijk hun eigen leefgebied, ze worden een gevaar voor zichzelf en ze dringen menselijke nederzettingen binnen op zoek naar voedsel, wat resulteert in onophoudelijke conflicten”, zei hij.

Een optie zou zijn om het aantal dieren in het wild te verminderen, maar natuurbeschermingsgroepen protesteren dat dergelijke moorden wreed zijn. Zimbabwe heeft voor het laatst geruimd in 1987, zei Farawo.

De effecten van klimaatverandering op dieren in het wild staan ​​niet op zichzelf in Zimbabwe. In heel Afrika, nationale parken waar talloze diersoorten leven, zoals leeuwen, olifanten en buffels worden steeds meer bedreigd door beneden gemiddelde regenval en nieuwe infrastructuurprojecten. Autoriteiten en experts zeggen dat droogte soorten zoals neushoorns, giraffen en antilopen ernstig heeft bedreigd, omdat het de beschikbare hoeveelheid voedsel vermindert.

Een recent onderzoek in het Kruger National Park in Zuid-Afrika koppelde bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden aan het verlies van planten en dieren, die niet in staat waren om te gaan met de drastische omstandigheden en het gebrek aan water als gevolg van langere droge perioden en hogere temperaturen.


De massabeweging wordt ondersteund door de Great Plains Foundation, een non-profitorganisatie die werkt “om natuurlijke habitats in Afrika te behouden en uit te breiden door middel van innovatieve instandhoudingsinitiatieven”, aldus haar website. Volgens de website werkt de organisatie samen met de Zimbabwe National Parks and Wildlife Management Authority, lokale experts, het Centre for Environmental Forensic Science van de University of Washington-Seattle en de Department of Zoology van de Universiteit van Oxford.

Een van de nieuwe huizen voor de verplaatste dieren in Zimbabwe is Sapi Reserve. de particuliere privéconcessie van 280.000 hectare ligt ten oosten van Mana Pools National Park, een UNESCO-werelderfgoed dat bekend staat om zijn prachtige ligging langs de Zambezi-rivier die de grens vormt tussen Zimbabwe en Zambia.

Sapi “is om vele redenen de perfecte oplossing”, zei Dereck Joubert, chief executive officer van Great Plains op de website van de stichting.

“Dit reservaat vormt de midden-Zambezi-biosfeer, in totaal 1,6 miljoen hectare”, schreef Joubert. “Vanaf de jaren vijftig tot we het in 2017 overnamen, hadden tientallen jaren van jacht de populaties wilde dieren in het Sapi-reservaat gedecimeerd. We herwilderen en herstellen het wild terug naar wat het ooit was.”

Meer must-read-verhalen van TIME


Geen opmerkingen:

Een reactie posten