Translate

maandag 5 september 2022

Ze zijn wel wat gewend bij Flappus in Zwolle maar 100 cavia's met tientallen pasgeboren caviaatjes gedumpt bij de deur dat is wel schrikken

 


Bijna 100 cavia's gedumpt bij dierennoodopvang in Zwolle

Bijna 100 cavia's gedumpt bij dierennoodopvang Flappus Zwolle
Bijna 100 cavia's gedumpt bij dierennoodopvang Flappus Zwolle© RTV Oost    https://www.flappus.nl/
Ze zijn wel wat gewend bij dierennoodopvang Flappus in Zwolle, maar afgelopen zaterdag was het toch even schrikken toen een medewerker onder weg naar haar auto ineens op een achtergelaten kooi vol cavia's stuitte. Tientallen pasgeboren caviaatjes zaten in de kooi, waarvan enkelen in zeer slechte conditie en een paar hoogzwangere vrouwtjes.
Vorige keer waren wij gedumpt zielig toch?
"Een aantal is er niet zo best aan toe", zegt medewerker GerieKamphuis. "Er zaten twee beren (mannetjes -red.) in de kooi en een stuk of wat zeugen. Verder alleen maar pasgeboren caviaatjes. Tientallen stuks."

Tientallen pasgeborenen

De dierennoodopvang heeft de beestjes gecontroleerd en ze in hokken geplaatst. De hoogzwangere vrouwtjes zitten apart, de twee mannen natuurlijk ook. De rest van de cavia's is bij elkaar gezet omdat de medewerkers niet weten welk jonkie bij welk vrouwtje hoort.
Een aantal pasgeborenen is inmiddels overleden
Een aantal pasgeborenen is inmiddels overleden© RTV Oost
"We vermoeden dat iemand dacht alleen maar vrouwtjes in een kooi bij elkaar te hebben. Cavia's dragen gemiddeld vier tot zes baby's en als ze geboren worden, dan heb je er ineens tientallen. Dat zal vast schrikken zijn geweest, maar dieren op deze manier dumpen, dat kan natuurlijk echt niet."

Couveuse

Vier van de pasgeborenen zijn inmiddels overleden en eentje ligt in kritieke toestand in de couveuse. Dierennoodopvang Flappus is gelukkig voorbereid op plotselinge gasten en heeft de nodige kooien vrij. Toch is dit ook voor hen een tegenvaller.
Flappus wordt in stand gehouden met subsidies van een aantal gemeenten in de omgeving en donaties. Gerie roept mensen dan ook op om overtollige groenten langs te komen brengen. "Cavia's eten heel veel groente door de dag en met zo'n groot aantal gaat het snel op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten