Translate

vrijdag 27 september 2024

Al 6 illegale puppy's van Rotterdamse straatverkopers in beslag genomen: de diertjes waren niet gevaccineerd, niet de juiste papieren en te jong bij de moederhond weggehaald

 


De puppy's op bovenstaande foto zijn inmiddels de vijfde en zesde die de politie in Rotterdam van straatverkopers in beslag heeft genomen. De hondjes bleken bij een controle niet de juiste papieren te hebben en waren vaak ook niet gevaccineerd. De politie luidt hier de noodklok over.

Verschillende straatkrantverkopers in Rotterdam-Oost hadden een puppy bij zich. Uit onderzoek van de politie bleek dat de puppy’s uit hoog risicolanden kwamen, waaronder Roemenië, en te vroeg naar Nederland zijn gebracht. Ze hadden niet de goede vaccinaties en geen bloedtests gehad, die verplicht zijn bij de invoer uit dit soort landen.

De honden waren ook niet geregistreerd bij aankomst in Nederland. Dit kan volgens de politie gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Daarom zijn de puppy’s in overleg met de officier van justitie in beslag genomen. "Straatkrantverkopers met puppy’s in ons werkgebied worden een steeds groter probleem", laat de Rotterdamse politie weten. "Vaak hebben de verkopers om de paar maanden een andere puppy bij zich."

Oorsprong onbekend

Hoe de straatverkopers aan de honden komen, is niet bekend. "We weten dat er handelaren actief zijn die puppy's uit Oost-Europa importeren", zegt Jelko de Ruijter van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID). "De honden komen binnen met vervalste paspoorten en er wordt gelogen over vaccinaties en ziektes als rabiës (hondsdolheid)."

"We vermoeden dat er contact is met handelaren die aan kofferbakverkoop doen. Zij smokkelen de jonge pups de grens over en verkopen ze door aan straatverkopers, zwervers en types die op zoek zijn naar geld. Die lopen vervolgens met de pup of jonge hond rond om meer sentiment te kweken zodat mensen geld geven, maar wellicht ook om de pups door te verkopen en er zo aan te verdienen."

Grootstedelijk probleem

Het probleem speelt zich niet alleen af in Rotterdam, maar ook in Den Haag. De Ruijter: "Het is vaak moeilijk te bewijzen dat de dieren niet goed gevaccineerd zijn of dat er valse paspoorten in inloop zijn. Als je dit niet kunt aantonen en wel wilt ingrijpen, moet je op dierenwelzijn gaan zitten. En als de pups gezond zijn, kun je ze niet zomaar in beslag nemen."

Bron: RTL Nieuws


Geen opmerkingen:

Een reactie posten