Translate

donderdag 19 september 2024

Zuid-Korea stopt met hondenvlees: De meeste Koreanen eten ook geen hondenvlees meer 1100 boerderijen, 570 hondenfokbedrijven, krijgen financiële vergoeding

 

Het Zuid-Koreaanse parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen om het eten en verkopen van hondenvlees te verbieden, een stap die een einde zal maken aan de controversiële eeuwenoude praktijk te midden van groeiende steun voor dierenwelzijn.
Het eten van hondenvlees werd ooit gezien als een manier om het uithoudingsvermogen te verbeteren in de vochtige Koreaanse zomer. Maar de praktijk is zeldzaam geworden - grotendeels beperkt tot sommige oudere mensen en specifieke restaurants - naarmate meer Koreanen honden als huisdieren beschouwen en de kritiek op de manier waarop de honden worden geslacht is toegenomen.
Activisten zeggen dat de meeste honden worden geëlektrocuteerd of opgehangen wanneer ze worden geslacht voor vlees, hoewel fokkers en handelaren beweren dat er vooruitgang is geboekt bij het humaner maken van het slachten.
De steun voor het verbod is gegroeid onder president Yoon Suk Yeol, een dierenliefhebber die zes honden en acht katten bezit met first lady Kim Keon Hee, ook een uitgesproken criticus van de consumptie van hondenvlees.
Het bezit van huisdieren is in de loop der jaren ook gestegen. Een op de vier Koreaanse bezat in 2022 een hond, tegen 16% in 2010, zo blijkt uit overheidsgegevens.
"Dit is geschiedenis in wording", zegt Chae Jung-ah, uitvoerend directeur van Humane Society International Korea, een dierenbeschermingsgroep. "We hebben het omslagpunt bereikt waarop de meeste Koreaanse burgers het eten van honden afwijzen en willen dat dit lijden naar de geschiedenisboeken wordt verwezen."
Artikel 1 van 3 Honden kijken toe vanuit hun kooien op een hondenvleesboerderij in Hwaseong, Zuid-Korea, 21 november 2023. REUTERS/Kim Hong-Ji/Bestandsfoto
In een onderzoek dat maandag werd vrijgegeven door Animal Welfare Awareness, Research and Education, een in Seoul gevestigde denktank, zei meer dan 94% van de respondenten dat ze het afgelopen jaar geen hondenvlees hadden gegeten en ongeveer 93% zei dat ze dat in de toekomst niet zouden doen.
Andere peilingen hebben aangetoond dat de steun voor het verbod ongeveer 56% bedraagt.
Eerdere pogingen om de verkoop van hondenvlees te verbieden, mislukten in het licht van protesten van de industrie en het wetsvoorstel is bedoeld om compensatie te bieden zodat bedrijven uit de handel kunnen stappen.
Son Won-hak, een functionaris bij de Koreaanse Vereniging van Eetbare Honden, een coalitie van fokkers en verkopers, zei dat de groep van plan is de zaak voor het Constitutionele Hof van het land te brengen om de legitimiteit van de wet in twijfel te trekken, maar ging er niet op in.
Maar voordat het wetsvoorstel werd aangenomen, stelden de leden eisen voor compensatie als het wet zou worden. Ze zijn op zoek naar ten minste 2 miljoen won ($ 1,520) per hond om de verliezen in de komende vijf jaar te compenseren, bovenop de kosten voor faciliteiten die ter ziele zullen gaan.
Het ministerie van Landbouw zei dat het zal overleggen met relevante bedrijven om ervoor te zorgen dat ze stabiel blijven opereren en "maximale ondersteuning binnen een redelijk bereik" bieden.
Het ministerie schat dat in april 2022 zo'n 1.100 boerderijen 570.000 honden fokten die in ongeveer 1.600 restaurants werden geserveerd.
De boerenvereniging zei dat het verbod gevolgen zal hebben voor 3.500 boerderijen die 1,5 miljoen honden grootbrengen, evenals 3.000 restaurants.

Verslaggeving door Hyonhee Shin; Bewerking door Ed Davies en Edwina Gibbs

Onze normen: De Thomson Reuters Trust Principles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten