Translate

vrijdag 13 september 2024

Lege stierengevechten arena's in Spanje: 1.9% van de bevolking gaat soms naar stierengevechten en 77% wil dat het verboden moet worden

 


Spanje schaft nationale prijs voor stierenvechten af


Goed nieuws vanuit Spanje! Het ministerie van Cultuur heeft de nationale prijs voor stierenvechten afgeschaft. Daarnaast heeft het ministerie van Cultuur een openbare raadpleging uitgevoerd over deze stierenvechtprijs. Hieruit blijkt dat 90 procent van de Spanjaarden het ermee eens is dat de prijs niet meer wordt uitgereikt.


Spanje schaft nationale prijs voor stierenvechten af | Foto: CAS International/AnimaNaturalis

Het ten einde komen van deze nationale prijs voor het stierenvechten weerspiegelt de mening van de meerderheid van de Spaanse bevolking. Volgens gegevens van de enquête naar Culturele Gewoonten en Praktijken (uitgevoerd voor het ministerie  van Cultuur voor de periode 2021-2022) heeft slechts 1,9 procent van de bevolking het afgelopen jaar stierengevechten en stierenfeesten bijgewoond. Daarnaast is er op jaarbasis een daling van 4,7%  te zien in het aantal georganiseerde evenementen met stieren in Spanje.

Nationale prijs voor stierenvechten


CAS International vindt het afschaffen van de stierenvechtprijs door het ministerie van Cultuur een belangrijke stap. Het stierenvechten past niet in de huidige Spaanse samenleving en het belonen van de bloedige stierengevechten met een nationale prijs geeft een verkeerd signaal af. Estefania Pampin Zuidmeer, campaigner van CAS International, is in Spanje opgegroeid. Over het afschaffen van de prijs zegt ze het volgende:

“30 jaar geleden was het ondenkbaar dat het ministerie van Cultuur kritiek zou uiten op het stierenvechten of het op welke manier dan ook zou inperken. 30 jaar later zijn de arena’s leeg, en de meeste Spanjaarden willen een verbod. Het afschaffen van deze prijs voor het stierenvechten past bij de nieuwe weg die Spanje inslaat: een samenleving met meer ruimte voor empathie en respect voor dieren.”

Desinteresse in stierenvechten


Het aantal stierengevechten daalde met 63 procent sinds 2007. Volgens recente enquêtes is meer dan 50 procent van de Spanjaarden voor het verbieden of inperken van het stierenvechten (SocioMétrica, 2019). Daarnaast wees een studie van Fundación BBVA in 2022 uit dat 8 op de 10 Spanjaarden tegen het gebruik van dieren voor het stierenvechten is. En een recent onderzoek, uitgevoerd door Ipsos I&O Public voor CAS International, laat zien dat stierengevechten in Spanje, Frankrijk en Portugal worden afgewezen. 77% van de respondenten vindt dat het stierenvechten dieren te veel leed toebrengt. En 58% vindt dat het verboden moet worden.

#NoEsMiCultura


Spaanse organisaties zijn sinds begin dit jaar bezig met het verzamelen van handtekeningen voor het burgerinitiatief #NoEsMiCultura. Er moeten vóór februari 2025 500.000 handtekeningen worden verzameld om de wettelijke bescherming van het stierenvechten op te heffen, door het intrekken van Wet 18/2013, die het stierenvechten tot cultureel erfgoed van Spanje verklaart. Hierdoor krijgen de regionale en lokale overheden weer eigen bevoegdheden op het gebied van cultuur en entertainment. CAS International steunt het burgerinitiatief.

Lees ook:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten