Translate

zondag 1 september 2024

Toeristenhaven Griekenland overspoeld met honderdduizenden dode vissen: Hoe komt dat? ( video )

 


https://youtube.com/shorts/RRHL8JnMfw4?si=USaVmhQegyCAkwBZ   Video

Deze zoetwatervissen werden door ernstige overstromingen in zoutwatergebieden meegesleurd en konden niet overleven in het zoutwatermilieu.

Zowel de haven als een nabijgelegen rivier zijn gevuld met zoveel dode vissen dat het wateroppervlak bijna volledig bedekt is. De autoriteiten hebben speciale boten gestuurd om de vis op te ruimen.



Vorig jaar kreeg Volos te maken met een uitzonderlijke hoeveelheid regenval, wat resulteerde in ernstige overstromingen waardoor delen van de stad onder water kwamen te staan. Bewoners moesten per boot uit hun huizen worden geëvacueerd.

Het overstromingswater stroomde in een nabijgelegen meer, waardoor het in omvang verdrievoudigde. Dit leidde ertoe dat zoetwatervissen uit het meer in rivieren werden vervoerd die in zee uitmonden. Toen deze vissen werden blootgesteld aan het zoute water, stierven ze.

Klimaatverandering en overstromingen

Klimaatverandering wordt steeds vaker in verband gebracht met extreme weersomstandigheden, waaronder hevige regenval en overstromingen zoals die in Griekenland.

Wetenschappers hebben waargenomen dat stijgende temperaturen op aarde bijdragen aan de intensiteit en frequentie van stormen. Dit leidt tot meer overstromingen. Warmere lucht kan meer vocht vasthouden, wat vaak resulteert in hevigere regenval.

Een studie van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) suggereert dat extreme weersomstandigheden, waaronder overstromingen, waarschijnlijk vaker zullen voorkomen naarmate de klimaatverandering vordert.

Bovendien meldt het Europees Milieuagentschap (EEA) dat het Middellandse Zeegebied, inclusief Griekenland, steeds kwetsbaarder wordt voor deze door het klimaat veroorzaakte weerpatronen.

Bron: Animal Reader

Geen opmerkingen:

Een reactie posten