Translate

zaterdag 31 augustus 2024

Chapeau ! Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals Nederland controleert veetransport langs de Europese snelwegen vooral nu met veel zon en hitte


Gisteren troffen we een truck vol zeugen aan, geparkeerd in de volle zon bij een tankstation. Het resultaat: extreme hittestress.



Voordat zeugen naar de slacht gaan, worden ze vaak eerst naar een verzamelplaats gebracht. Daar worden ze samengevoegd met andere zeugen voor transport naar de slachterij.



Oftewel: de zeugen hebben vaak al een lange, stressvolle reis achter de rug voordat ze de slachterij bereiken. Door het contact met onbekende zeugen ontstaan er regelmatig vechtpartijen. Daarnaast zijn zeugen zwaar en hoogproductief, wat hen extra kwetsbaar maakt voor hittestress.
We hebben ervoor gezorgd dat de truck voorrang kreeg bij de slachterij, zodat de dieren snel gelost konden worden om te rusten in de koelere wachtstal.


Maar dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Het is de verantwoordelijkheid van het transportbedrijf om ervoor te zorgen dat een truck met dieren nóóit in de volle zon staat, ongeacht de omstandigheden.
We zullen dit transportbedrijf hierover aanschrijven. Daarnaast adviseren we de slachterij om zeugen op warme dagen voortaan 's nachts of 's ochtends vroeg te laten aanvoeren, wanneer het koeler is.



Op warme en vochtige dagen is Eyes on Animals in het veld om te controleren of slachthuizen infrastructuur hebben om de dieren die aan boord van vrachtwagens wachten te beschermen tegen de zon en vochtigheid.

Bij een slachthuis in Duitsland en verschillende in Spanje zagen we deze zomer een ernstig gebrek aan infrastructuur, met volgeladen varkenswagens die een uur en meer in de volle zon stonden te wachten. Gelukkig hebben Nederlandse varkensslachterijen, na jaren in Nederland aan dit probleem te hebben gewerkt, nu luifels waar vrachtwagens onder kunnen parkeren, plus vaak industriële ventilatoren en watervernevelaars.

Gisteren waren we bij Compaxo in Zevenaar waar hun nieuw gebouwde fabriek (2 jaar) een grote inpandige wachtruimte in hun ontwerp hebben verwerkt. Er hoeven geen vrachtwagens meer buiten te wachten op hun beurt om te lossen. Binnen is er schaduw en langs de trucks zijn industriële ventilatoren geplaatst om een sterke luchtcirculatie te creëren. We willen deze positieve veranderingen in Nederland erkennen en zullen de druk in Duitsland en Spanje opvoeren zodat zij hetzelfde doen.

Boete voor varkenstransportbedrijf

Een varkenstransportbedrijf is ook in hoger beroep door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) beboet voor het vervoeren van varkens in extreme weersomstandigheden. Volgens de rechter heeft het transport per vrachtwagen in de hitte op 24 juni 2022 bij de dieren hittestress en onnodig lijden veroorzaakt. De boete valt echter lager uit omdat de afhandeling van de zaak te lang heeft geduurd: 2.850 euro in plaats van een boete van 3.000 euro.

Ik ben donateur en die zijn hard nodig. De organisatie heeft weinig geld Als u ook wil helpen om de dieren een dierwaardige laatste dagen te geven dan graag !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten