Translate

dinsdag 6 augustus 2024

4.056 aapjes bedoeld voor de proefdierindustrie voor heel Europa komen sinds 2023 voornamelijk de EU binnen via Zaventem Brussels Airport

Aapjes gestolen uit het wild gestolen in Mauritius op transport gezet

Apen bedoeld voor laboratoria in heel Europa komen sinds 2023 voornamelijk de EU binnen via Zaventem Brussels Airport. Dit blijkt uit officiële gegevens die Animal Rights opvroeg aan de Europese Commissie. In totaal gaat het sinds juli 2023 tot midden 2024 om 46 vluchten en in totaal ten minste 4.056 Java- en resusapen. In vele gevallen worden ze vervoerd door Poolse cargo-maatschappij SkyTaxi.


Resusaapjes 

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Nog slechts een handvol luchtvaartmaatschappijen en luchthavens is bereid om deel te nemen aan het misbruiken van apen. Zaventem is er een van.”

Foto: Animal Rights

Waar komen de apen vandaan?

Het merendeel van de vluchten is afkomstig uit Mauritius. Daarnaast kwamen er een 8-tal vluchten uit Vietnam. De handel in apen uit Vietnam wordt momenteel nauwlettend in de gaten gehouden door CITES, de internationale instantie die de handel in wilde dieren overziet. In principe zouden enkel apen afkomstig van fok verhandeld mogen worden, maar het vermoeden bestaat dat aapjes illegaal uit het wild worden ontvoerd en vervolgens als zijnde in gevangenschap gefokt verhandeld.

Dierenrechtenorganisatie One Voice toonde in 2023 nog hoe het leven op Mauritius is voor de apen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten