Translate

zaterdag 17 augustus 2024

NOS erkent gebrek aan aandacht voor de verschikkingen in Gaza: 40.000 doden waaronder 60% vrouwen, kinderen en bejaarden en ruim 90,000 gewonden

Och kleintjes, Het breekt mijn hart. Machteloos !! 


 https://rightsforum.org/






Ruim tien maanden duurt de Israëlische strafexpeditie in Gaza. Het leed en de schade zijn overweldigend. Ruim 40 duizend Palestijnse doden, van wie 60 procent vrouwen, kinderen en bejaarden. Ruim 90 duizend gewonden en tienduizend vermisten. Vrijwel de hele bevolking is ontheemd. Twee derde van alle woningen en infrastructuur is verwoest.


Deze cijfers betreffen bovendien ‘slechts’ de ‘directe’ gevolgen van het geweld. Onderzoekers stellen dat het aantal ‘indirecte doden’ de komende maanden en jaren zal vermenigvuldigen, met als voornaamste oorzaak de uitbraak van ziektes in de Gazastrook. 

Ongekend trauma
Volgens de VN heeft de internationale gemeenschap deze mate van destructie sinds de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Gaza is qua ontwikkeling veertig jaar teruggeworpen. De wederopbouw zal naar verwachting veertig tot mogelijk tachtig jaar duren; de kosten worden geschat op veertig tot vijftig miljard euro.

Niet in cijfers uit te drukken is het collectieve trauma van de Palestijnse bevolking, in Gaza en elders. Hier speelt vooral mee dat de ruim twee miljoen Palestijnen in Gaza niet kunnen vluchten voor het geweld. Zij zijn opgesloten op 365 km2 en worden opgejaagd tot de dood hen inhaalt. Dat aspect onderscheidt Gaza van alle andere brandhaarden.

Stilte van de dood
Ondanks het ongekende niveau van destructie en lijden hebben de machtsblokken die Israël kunnen beteugelen – de VS en EU voorop – dat nagelaten. Van hen mocht Israël dit jaar tot driemaal toe de bindende maatregelen van het Internationaal Gerechtshof schenden. Ook mocht het de door westerse staten zélf getrokken ‘rode lijnen’ overschrijden.

Voor alle duidelijkheid: kán er iemand ingrijpen? Jazeker. Vooral de VS en EU hebben de middelen om Israël vandaag nog tot de orde te roepen. Denk aan het opschorten van wapenleveranties en militaire samenwerking; het verbieden van handelsrelaties; en het opzeggen van het EU-Israël Associatieverdrag. Onder internationaal recht hebben zij daartoe zelfs de plicht.

De conclusie is dat het Westen, waaronder Nederland, middelen en de plicht heeft om de Palestijnen te beschermen tegen het genocidale Israëlische geweld. Maar het doet het niet. Als het om het lot en de rechten van de Palestijnen gaat, heerst in Den Haag, Brussel en Washington de stilte van de dood.

Lees verder >

Wij strijden tegen oorlogsmisdaden, annexatie, bezetting en onderdrukking. Helpt u mee?

Ja, ik help mee

Analyse | NOS erkent gebrek aan aandacht voor internationale rechtsorde


Vorige week berichtten wij in deze nieuwsbrief over een kritische brief die wij aan de NOS hadden gestuurd. In die brief uitten wij onze verbijstering over het feit dat de omroep nauwelijks aandacht had besteed aan het baanbrekende oordeel van het Internationaal Gerechtshof over de juridische consequenties van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Wij meldden toen ook dat wij een antwoord hadden ontvangen, waarin de omroep erkent dat onze klachten en verontwaardiging gegrond zijn, en dat de redactie niet de juiste afweging heeft gemaakt.

Deze week publiceerden wij een artikel waarin de we dieper op de kwestie ingaan. De conclusie luidt dat het oordeel van het hof, en de ook voor Nederland vérgaande betekenis van dit oordeel, door de gebrekkige aandacht van de media aan de meeste Nederlanders voorbij is gegaan. En dat is om meerdere redenen ernstig.

Wilt u weten waarom? Lees dan hier het hele artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten