Translate

woensdag 7 augustus 2024

Undercoveronderzoek van Animal Equality onthult opzettelijke wrede dierenmishandeling op varkensboerderijen in Duitsland: de beelden zijn live uitgezonden en hebben miljoenen kijkers bereikt



  • Het meest uitgebreide onderzoek van Animal Equality tot nu toe onthult ongebreidelde en opzettelijke dierenmishandeling op een van de grootste varkensboerderijen van Duitsland.
  • Veel van de bevindingen van Animal Equality zijn in strijd met het recht van de Europese Unie.
  • Deze onthullingen, uitgezonden op de grootste televisienieuwszender van Duitsland, hebben miljoenen kijkers bereikt.
  • Animal Equality heeft een klacht ingediend bij de bevoegde autoriteiten.

Een undercoveronderzoeker van Animal Equality bracht vier maanden door in een van de grootste varkenshouderijen van Duitsland. In de faciliteit, waar ongeveer 25.000 varkens worden gehouden, documenteerde de onderzoeker routinematig geweld en verwaarlozing. Met 120 dagen is dit het langste undercoveronderzoek van Animal Equality.

De beelden werden live uitgezonden op de grootste nationale televisiezender van Duitsland - Das Erste - tijdens een programma genaamd Kontraste, evenals vele andere grote nieuwszenders.

Verontrustende bevindingen

Het onderzoek brengt verschillende gevallen van dierenmishandeling aan het licht, waarvan sommige in strijd zijn met het recht van de Europese Unie:

  • Een arbeider draait en breekt de nek van biggen met zijn blote handen, een praktijk die in Duitsland verboden is.
  • Een andere arbeider gooit een biggetje eerst op de betonnen vloer, waardoor ze omkomen.
  • Een gewond varken wordt achtervolgd en tevergeefs verdoofd met een grendelpistool. De bout komt vast te zitten in de schedel van het dier. De arbeider slaat het varken vervolgens met een houten balk op de grond en snijdt zijn keel door.
  • Een arbeider staat met zijn laars op de nek van een biggetje en snijdt zijn keel door zonder voorafgaande effectieve verdoving.
  • Een biggetje, dat aan de zogenaamde 'dodingstafel' wordt gesneden, wordt later nog ademend aangetroffen onder een stapel dode lichamen.
  • Een werknemer duwt een big op de grond als straf voor het niet bewegen, gaat vervolgens op de big zitten en slaat hem meerdere keren in het gezicht.
  • Arbeiders schilderen het lichaam van een kronkelend biggetje voor amusement.

Alarmerend is dat oudere biggen worden gecastreerd door een dierenarts die ze aan een ladder hangt en een incisie in de buik maakt. Sommige varkens worden niet goed gedesinfecteerd voordat de incisie wordt gemaakt. Eén biggetje vertoonde tekenen van pijn, ondanks pogingen om ze te verdoven.

Dit is duidelijk brute mishandeling en marteling van de dieren. Dit gedrag kan op geen enkele manier worden verklaard door wangedrag als gevolg van onwetendheid of buitensporige eisen, maar is een opzettelijke, herhaalde en brute wreedheid tegen dieren.

Dr. Claudia Preuß-Ueberschär en Dr. Jochen Weins, dierenartsen voor verantwoorde landbouw

Andere routinematige bevindingen

Het onderzoek brengt ook de opsluiting van moedervarkens in 'kraamhokken' aan het licht - een controversiële praktijk die ook wettelijk is toegestaan in Britse varkenshouderijen. Kort voor de bevalling worden moedervarkens in deze kleine kooien gehuisvest; Vervolgens worden ze vijf weken in de kooi gehouden, totdat hun biggen worden gespeend. Door de kleine ruimte kunnen ze zich niet omdraaien. Veel moedervarkens lijden aan ernstige, onbehandelde verwondingen door tegen de tralies te wrijven - zoals ook het geval was in het laatste varkensexposé van Animal Equality in het VK.

Aanvullend bewijs toont aan dat de staarten van biggen worden geamputeerd toen ze slechts een paar dagen oud waren, een mogelijke schending van de regelgeving van de Europese Unie. Evenzo worden de meeste biggen op Britse boerderijen ook op deze manier verminkt, meestal zonder pijnverlichting, ondanks dat het illegaal is om routinematig de staarten van biggen af te snijden.

Dieren op deze Duitse boerderij blijken routinematig te worden geschopt, geslagen, door stallen te worden achtervolgd of door de faciliteit te worden gegooid door werknemers.

Juridische stappen en wereldwijde reactie

Animal Equality heeft uitgebreid bewijsmateriaal ingediend bij de autoriteiten. Er zijn strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen het varkenshouderijbedrijf en individuele werknemers.

Ons undercoveronderzoek bewijst eens te meer dat het hier niet om uitzonderlijke situaties of geïsoleerde gevallen gaat. Onze beelden laten duidelijk zien dat het misbruik, de verwaarlozing en de illegale moorden een integraal onderdeel zijn van het systeem

Vanessa Raith, uitvoerend directeur, Animal Equality in Duitsland

Actie ondernemen voor varkens

Animal Equality loopt voorop bij het blootleggen van wreedheid tegen varkens wereldwijd. Hoewel de verontrustende beelden uit Duitsland – die tienduizenden videoweergaven opleveren – ernstige misstanden aan het licht brengen, blijkt uit ons onderzoek dat dergelijke scènes niet op zichzelf staan. Soortgelijke gevallen van wreedheid en verwaarlozing worden gezien op fabrieksboerderijen in Spanje, Italië, Mexico en zelfs op geaccrediteerde boerderijen in het VK.

In het Verenigd Koninkrijk hebben we in de loop der jaren verschillende Red Tractor-geaccrediteerde varkenshouderijen onderzocht, waaronder meest recentelijk Cross Farm in Holsworthy, Devon, die naar schatting 12.000 varkens opsluit en varkensvlees levert aan Tesco. 

Tijdens zes bezoeken aan deze boerderij tussen 2023-2024 hebben we meer dan 100 uur aan bewijsmateriaal verzameld en een reeks misstanden gedocumenteerd, zowel legaal als illegaal. We ontdekten dat biggetjes werden 'geslagen' en gedood tegen betonnen muren, dat hun staarten zonder verdoving werden afgesneden en levend werden verpletterd terwijl hun moeders probeerden zich om te draaien in kooien.

Onze wereldwijde onderzoeken brengen een aantal alarmerende en wijdverbreide problemen aan het licht op zowel gecertificeerde als niet-gecertificeerde varkenshouderijen. De varkensvleesindustrie is gebouwd op een fundament van lijden, gewoon voor winst. Moedervarkens worden keer op keer wreed gekooid en onder dwang geïmpregneerd, voordat ze op jonge leeftijd worden geslacht. Hun jongen worden vaak pijnlijk verminkt – hun tanden en staarten worden afgeknipt – en 'vetgemest' voordat ze uiteindelijk naar de slacht worden gestuurd. De meerderheid van de varkens in het Verenigd Koninkrijk zit opgesloten in overvolle bio-industriebedrijven, met weinig om hun intelligente geest bezig te houden.

Onze teams over de hele wereld zijn toegewijd om een einde te maken aan deze wreedheid. In Duitsland ondernemen we juridische stappen tegen misbruikende boerderijen en dringen we er bij het land op aan om over te schakelen op plantaardige alternatieven. In de VS hebben we een petitie gelanceerd om een einde te maken aan de bio-industrie en richten we ons op bedrijven zoals Denny's, die nog steeds wrede kooien gebruiken om moedervarkens op te sluiten tijdens de zwangerschap, ondanks dat ze zich meer dan tien jaar geleden hebben  gecommitteerd om deze praktijk binnen hun toeleveringsketen te beëindigen.

 In het Verenigd Koninkrijk gebruiken we ons beeldmateriaal om de regering op te roepen dierenmishandelaars ter verantwoording te roepen. We benadrukken dat door de industrie gefinancierde certificeringsregelingen zichzelf niet effectief kunnen reguleren en pleiten voor een strenger regelgevend kader van de overheid, inclusief onaangekondigde inspecties en een vergunningensysteem, terwijl we er ook op aandringen dat overheidssubsidies worden aangeboden aan boeren om in plaats daarvan over te stappen op akkerbouw.

https://animalequality.org.uk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten