Translate

woensdag 28 augustus 2024

De eerste van vijf leeuwen arriveert in het Big Cat Sanctuary in het Verenigd Koninkrijk nadat ze zijn gered uit het door oorlog verscheurde Oekraïne

 

Foto's door: The Big Cat Sanctuary

Een jonge leeuwin genaamd Yuna heeft haar eeuwige thuis gevonden in The Big Cat Sanctuary in Kent, na een reis van 1.400 mijl vanuit het door oorlog verscheurde Oekraïne.



Yuna's leven is getekend door grote ontberingen. Gered uit een huis in de buurt van de plaats van verwoestende explosies, doorstond ze smerige levensomstandigheden en werd ze constant gepest door een andere leeuw genaamd Atlas. De meedogenloze stress van haar omgeving eiste zijn tol en in januari 2024 kreeg ze een zware tegenslag nadat ze door puin van een nabijgelegen ontploffing last kreeg van shellshock en verlies van coördinatie.



Omdat ze dringend zorg en een veilige haven nodig had, werd Yuna uiteindelijk overgedragen aan de Wild Animal Rescue, met steun van het International Fund for Animal Welfare (IFAW). Dit cruciale moment bood haar een sprankje hoop - een kans op genezing en vernieuwing, weg van de onrust die ze doorstond.

             


Yuna is de eerste van een cohort leeuwen die worden verplaatst naar The Big Cat Sanctuary, dat dringend op zoek is naar fondsen om de verblijven te bouwen voor de resterende leeuwen die ze op zich nemen. Hoewel The Big Cat Sanctuary onmiddellijke capaciteit heeft voor één leeuw, zijn er in België tijdelijke huizen geïdentificeerd waar de andere leeuwen de komende maanden in veiligheid zullen verblijven totdat hun eeuwige huizen klaar zijn.

Te midden van de geredde leeuwen bevindt zich Rori, een mannetjesleeuw die worstelt met de ingrijpende gevolgen van shellshock. Ooit reisde hij samen met Yuna, maar Rori's leven nam een andere wending toen hij werd overgeplaatst naar Natuurhulpcentrum VZW in België. Deze nieuwe omgeving biedt hem de kans om de lange weg naar genezing te beginnen, weg van de trauma's uit zijn verleden.

Naast Rori bereiden twee jonge zusjes, Amani en Lira, beiden ongeveer een jaar oud, zich voor op hun eigen reis. Binnenkort verhuizen ze naar Pairi Daiza in België, waar ze zorg en gezelschap krijgen. Terwijl ze met deze belangrijke verandering worden geconfronteerd, zullen de zussen op elkaar vertrouwen om door hun nieuwe omgeving te navigeren.

En dan is er nog Vanda, een jonge leeuwin met een schrijnend verleden. Ze werd gered uit een flatgebouw in het zuidoosten van Oekraïne in de buurt van een kerncentrale. Door ernstige ondervoeding werd Vanda's groei belemmerd, waardoor ze zo klein leek als een welp van drie tot vier maanden oud, ondanks dat ze acht maanden oud was. Gelukkig staat haar op het punt om te worden overgebracht naar ZOO Planckendael in België, waar ze de kans krijgt om te gedijen in een veilige, verzorgende omgeving.


"Toen we hoorden over de hartverscheurende situatie van deze leeuwen, wisten we dat we iets moesten doen, ook al hadden we de ruimte niet", zegt Cameron Whitnall van The Big Cat Sanctuary. "We zijn meteen aan de slag gegaan om erachter te komen hoe we dit idee konden realiseren. Het is een race tegen de klok, maar we zijn vastbesloten om ze het best mogelijke thuis voor altijd te geven - dat is onze missie, want ze verdienen het na alles wat ze hebben meegemaakt."

Zodra deze grote katachtigen zijn herplaatst, betekent dit dat de overige vijf leeuwen die door het IFAW van Wild Animal Rescue worden ondersteund, een veilig thuis hebben gevonden. Deze prestatie markeert een nieuwe belangrijke mijlpaal voor zowel Wild Animal Rescue als het IFAW, met in totaal 21 grote katachtigen die met succes in een veilige omgeving zijn geplaatst.


"Oekraïne is nu geen onbekende in tragedie, en de verhalen van deze grote katachtigen zijn niet anders. Ik ben blij dat ze in ieder geval voor hen op weg zijn naar een veiligere plek. Het grote-katachtigen-opvang heeft permanente huisvesting geboden aan de overgebleven leeuwen, waaronder Yuna, van wie we vreesden dat ze vanwege haar psychische problemen geen thuis zou krijgen", zegt Natalia Gozak, die deze evacuaties namens IFAW en Wild Animal Rescue coördineert.

De meeste grote katachtigen die in gevangenschap worden gefokt, kunnen niet in het wild worden vrijgelaten, dus IFAW en verschillende dierenwelzijnsorganisaties en partners werken aan het vinden van geschikte huizen waar deze dieren levenslang verzorgd kunnen worden. Huisvestingsmogelijkheden zijn schaars en de aanhoudende oorlog heeft geleid tot een aanzienlijke toestroom van dieren die een thuis nodig hebben, waardoor het toch al beperkte aantal geschikte locaties dat nu vol zit, onder druk komt te staan. Het Big Cat Sanctuary bouwt momenteel verblijven om ervoor te zorgen dat de geredde grote katachtigen de allerbeste zorg krijgen.


"Wilde dieren die in gevangenschap zijn geboren en uit deze situaties zijn gered, kunnen helaas niet terugkeren naar het wild, waar ze thuishoren", voegde Gozak eraan toe. "Leeuwen zijn geen geschikte huisdieren - het zijn wilde dieren die deskundige specialistische zorg nodig hebben om zo goed mogelijk aan hun fysieke en psychologische behoeften te voldoen."

"Het is een enge tijd voor iedereen hier in Oekraïne. Deze grote katachtigen moeten zo bang en verward zijn geweest - sommige zijn geboren tijdens het conflict en kennen geen ander leven dan de constante chaos van oorlog, sommige zijn direct getroffen door beschietingen. Ik ben opgelucht dat deze leeuwen nu een beter leven voor zich hebben", zegt Natalia Popova van Wild Animal Rescue.


De overige leeuwen zullen in tijdelijke faciliteiten in België verblijven terwijl de bouw van hun nieuwe verblijven in The Big Cat Sanctuary vordert. Zodra deze verblijven zijn voltooid, zullen de leeuwen worden verwelkomd in hun permanente huizen.

Overweeg alstublieft om vandaag nog te doneren om The Big Cat Sanctuary te helpen in haar missie om Vanda, Yuna, Rori, Amani en Lira een nieuw leven te geven. Doneren kan HIER!

  Bronhttps://worldanimalnews.com/







Geen opmerkingen:

Een reactie posten