Translate

vrijdag 23 augustus 2024

Charley, een 42 jarige olifant uit het wild gevangen en een wreed leven in gevangenschap heeft doorgemaakt is door Four Paws overgebracht naar een natuurreservaat

 


Charley, een 42-jarige Afrikaanse olifant die uit het wild werd gevangen en bijna 40 jaar lang een wreed leven in gevangenschap doormaakte, is eindelijk dichter bij de vrijheid.

De wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie FOUR PAWS heeft, in samenwerking met de EMS Foundation en het Shambala Private Game Reserve, met succes de pensionering van Charley de olifant naar het 10.000 hectare grote Shambala Private Game Reserve in Limpopo, Zuid-Afrika mogelijk gemaakt.


Charley werd geboren in Hwange National Park, Zimbabwe, maar zijn vroege leven nam een tragische wending toen hij als jonge olifant werd gevangengenomen, samen met negen anderen. In 1984 werd hij naar het Boswell Circus gebracht, waar hij helaas 16 jaar lang optrad. In 2001 werd hij overgebracht naar de dierentuin van Pretoria.


In de afgelopen 23 jaar is Charley getuige geweest van de dood van zijn vier olifantenmetgezellen en heeft hij tekenen van angst vertoond, zoals herhaaldelijk met het hoofd zwaaien - een gedrag dat vaak wordt waargenomen bij olifanten in gevangenschap.



Om een soepele overgang naar het pensioen te garanderen, ontwikkelden de experts van VIER VOETERS een uitgebreid verhuisplan voor Charley. Het team werkte ijverig om hem voor te bereiden op de verhuizing, inclusief krattraining om veilig en stressvrij transport naar Shambala, waar hij zal worden gereïntegreerd in een natuurlijke omgeving die geschikt is voor een mannelijke stierolifant.

Shambala Private Game Reserve ligt op slechts drie uur rijden van de dierentuin en heeft een bewezen staat van dienst in het succesvol re-integreren van olifanten in gevangenschap in het wild. Sinds 2015 heeft het reservaat olifanten gerehabiliteerd en vrijgelaten die voorheen werden gebruikt voor safari's op de rug van olifanten. Tegenwoordig is het reservaat de thuisbasis van een bloeiende populatie olifanten.


"Deze pensionering is een belangrijke mijlpaal voor olifant Charley, maar ook voor een beter dierenwelzijn in Zuid-Afrika. Samen met onze partners hebben we onvermoeibaar gewerkt om een einde te maken aan Charley's eenzaamheid en hem te zien bloeien in zijn nieuwe, soortspecifieke huis. Bij VIER VOETERS streven we naar duurzame oplossingen op de lange termijn, eenpleidooi voor het meest gunstige juridische kader om wilde dieren te beschermen en het leven van zoveel mogelijk dieren te verbeteren", zegt Josef Pfabigan, CEO en president van VIER VOETERS.

De overdracht van Charley werd geleid door VIER VOETERS-dierenarts Dr. Amir Khalil, die verklaarde: "Charley onderging voorafgaand aan de verhuizing een benchtraining in zijn verblijf, waardoor een veilige en stressvrije reis werd gegarandeerd. Zijn revalidatie gaat verder nu hij veilig in zijn nieuwe thuis is."


De dag van de verhuizing begon al vroeg, toen Charley dankzij een deskundige training met succes zijn transportkist binnenging. Bij aankomst in Shambala, verliet Charley kalm de kist en begon zijn nieuwe verblijf te verkennen. Hij had een rustige eerste nacht en wordt momenteel in de gaten gehouden door een team van experts van VIER VOETERS.

"We zijn verheugd om samen te werken en samen te werken met de EMS Foundation en Shambala Private Reserve, waarbij we onze expertise en ondersteuning bieden voor Charley's pensionering, zodat hij zijn gouden jaren in vrijheid kan doorbrengen in een natuurlijke, soortgeschikte omgeving. We willen ook Narend Singh, de vice-minister van Bosbouw, Visserij en Milieu, bedanken voor hun steun en hulp tijdens de verhuizing van Charley", aldus Fiona Miles, directeur van VIER VOETERS in Zuid-Afrika.

Foto's : Four Paws  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten