BullyCat
Britse dierenbescherming waarschuwt voor verontrustende trend van ‘bullykatten’
De Britse dierenbescherming RSPCA en dierenorganisatie Naturewatch Foundation waarschuwen voor een ‘verontrustende’ nieuwe trend van zogenaamde ‘bullycats’. Ze dringen er bij het publiek op aan om zo’n kapotgefokt dier vooral niet in huis te halen.
In het Nederlands wordt de katsoort ook wel de bambino (sphynx) genoemd. De bambino of bullycat is de uit de kluiten gewassen kattenversie van de Amerikaanse bully XL, een hondenras dat intussen in het Verenigd Koninkrijk verboden is na verschillende bijtincidenten. Het gaat om een ‘overdreven’, opgepompte sfinxachtige kat met veel rimpels, die wordt gefokt met korte, dikke pootjes.
Gezondheidsproblemen
De haarloze katten, die hierdoor een agressievere look krijgen, kampen vermoedelijk met ernstige gezondheidsproblemen, aldus de dierenbescherming bij The Independent. Omdat die onnatuurlijk gefokte poten een zware belasting vormen voor de gewrichten. Daarnaast maken de ‘overtollige huidplooien’ die de bambino's extra rimpelig maken, de beestjes kwetsbaar voor allerlei huidaandoeningen. En dan zijn er nog tal van andere mogelijke gezondheidsproblemen, die ontstaan doordat deze katten uit een zeer beperkte genenpoel worden gefokt.
De problemen kunnen heel wat ongemak veroorzaken bij de dieren zelf en kunnen eigenaars opzadelen met veel en torenhoge dierenartsrekeningen. In Nederland is het daarom dan ook verboden om dit ras te fokken. Wie dat wel doet riskeert een boete.
Vermoedelijk worden de diertjes ook niet erg oud. ,,De levensverwachting is slechts 6 jaar”, aldus de Britse dierenbescherming.
‘Hartverscheurend’
Dokter Dan O’Neill, hoofddocent aan de Royal Veterinary College, noemt het in een reactie ‘hartverscheurend dat het enorme lijden dat mensen honden al hebben aangedaan, nu ook bij katten voorkomt’. ,,Het advies aan iedereen die overweegt een kat of hond aan te schaffen, is om altijd het welzijn van het dier voorop te stellen en na te denken voordat je een dier koopt met een extreme en onnatuurlijke lichaamsvorm die niet veel voorkomt in de natuur.”
Sociale media
Het lijkt erop dat de eerste bullykatten in de Verenigde Staten werden gefokt. Nu lijkt het fokken van deze katten ook in het Verenigd Koninkrijk te gebeuren. Dierenorganisatie Naturewatch Foundation zegt dat de bullykatten de afgelopen maanden bovendien ‘een verontrustende aanhang’ hebben gekregen op sociale media.
Een woordvoerder van de RSPCA voegt toe: ,,Die groeiende zichtbaarheid op sociale media kan de vraag naar dit type katten doen toenemen, maar we dringen kattenliefhebbers er op aan om te overwegen om een van de vele katten in onze asielen te adopteren in plaats van te kopen van een fokker.”
En al zeker niet zulke kapotgefokte dieren met gezondheidsproblemen in huis te halen. ,,We willen ook fokkers oproepen om altijd de gezondheid en het welzijn van elk dier voorrang te geven op hoe ze er uitzien.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten