Translate

zondag 25 augustus 2024

Official Trailer: Wereldwijd worden nog 55 orka's in gevangenschap gehouden voor de toeristenindustrie


Er zijn ongeveer 55 orka's in gevangenschap over de hele wereld die in kleine tanks worden gehouden. De dieren zijn verspreid over mariene parken in de Verenigde Staten, Argentinië, Frankrijk, China, Japan, Rusland en Spanje.

De dieren worden gehouden in kleine aquaria en leven soms alleen.

In het wild leven orka's, ook wel orka's genoemd, in groepen die peulen worden genoemd. Deze pods bestaan meestal uit familieleden, en orka's hebben complexe sociale structuren binnen deze groepen.

Het zijn zeer sociale dieren die enorme afstanden afleggen, vaak honderden kilometers per dag. Deze uitgebreide reizen zijn essentieel voor hun jachtpraktijken, sociale interacties en algemeen welzijn.

Orka Kshamenk in Argentinië

Kshamenk is een mannelijke orka die in gevangenschap wordt gehouden in Mundo Marino, een maritiem park in Argentinië. Hij werd in 1992 gevangengenomen toen hij nog maar vier jaar oud was.

Hij blijft alleen in gevangenschap in Mundo Marino, en zijn situatie wordt steeds zorgwekkender voor voorstanders van dierenwelzijn. Kshamenk is sinds 2000 zonder orka-gezelschap, toen de andere orka in zijn aquarium, Belen, stierf. Hij leeft al bijna 25 jaar in afzondering.

In de loop der jaren is gemeld dat Kshamenk aanzienlijk is afgevallen en tekenen van stress vertoont. Hij vertoont stereotiep gedrag, zoals langdurig aan de oppervlakte drijven.

Talloze dierenrechtenorganisaties hebben campagne gevoerd voor de vrijlating van Kshamenk in een zeereservaat waar hij de rest van zijn leven in een meer natuurlijke omgeving zou kunnen leven.

Ondanks de inspanningen van activisten blijft Kshamenk in gevangenschap en zijn er weinig aanwijzingen dat zijn situatie snel zal veranderen. Mundo Marino is hem blijven gebruiken voor optredens en heeft niet de intentie uitgesproken om hem vrij te laten.

18 Orka's in de Verenigde Staten

SeaWorld San Diego in Californië heeft negen orka's, waaronder Corky, Orkid en Nakai. Deze orka's maken deel uit van het fok- en entertainmentprogramma van SeaWorld, waar ze gedwongen worden deel te nemen aan shows en in kleine verblijven worden gehouden.

De omstandigheden in SeaWorld zijn onderwerp geweest van intensief onderzoek en kritiek, vooral na de release van de documentaire Blackfish, die de psychologische en fysieke tol benadrukte die gevangenschap eist van deze zeer intelligente en sociale dieren.

In SeaWorld Orlando in Florida worden vijf orka's, waaronder Trua, Katina en Makaio, in gevangenschap gehouden om op te treden. De gevangenschap van orka's in SeaWorld Orlando heeft soortgelijke ethische zorgen gewekt over hun welzijn, waarbij velen pleiten voor hun vrijlating in reservaten aan zee waar ze in meer natuurlijke omstandigheden zouden kunnen leven.

Ondanks de controverses blijft SeaWorld deze orka's houden voor amusement en fokdoeleinden.

SeaWorld San Antonio in Texas heeft vier orka's. De orka's hier zijn onderworpen aan dezelfde omstandigheden als die in de andere SeaWorld-parken, met beperkte ruimte en een leven dat ver verwijderd is van de uitgestrekte oceanische bergketens die ze in het wild zouden ervaren.

Twee orka's in Frankrijk

Marineland Antibes in Frankrijk heeft twee orka's, de 22-jarige vrouwelijke Wikie en de 10-jarige mannelijke orka Keijo. In maart stierf Inouk na 25 jaar gevangen te hebben gezeten in het park.

De Franse dierenwelzijnsorganisatie One Voice wil dat het park de laatste twee orka's vrijlaat in een opvangcentrum. One Voice heeft al jaren kritiek op de slechte leefomstandigheden van de orka's in het park.

Vier orka's in Spanje

Loro Parque op Tenerife heeft vier orka's: Keto, Morgan, Tekoa en Adán. Keto werd overgedragen van SeaWorld San Diego als onderdeel van een fokkerij-bruikleenovereenkomst.

Het park is bekritiseerd vanwege de behandeling van deze dieren, met name in het geval van Morgan.

In 2010 werd Morgan in verzwakte toestand uit de Waddenzee in Nederland gehaald en naar het dierenpark Dolfinarium in Harderwijk gebracht.

In 2011 werd Morgan overgebracht naar Loro Parque, waar ze gevangen wordt gehouden. Ze werd nooit meer vrijgelaten in het wild. Ze had een dochter in gevangenschap, Ula, die stierf toen ze nog maar twee jaar oud was.

Japan heeft zeven orka's

Er zijn zeven orka's in Japan, verspreid over drie mariene parken. De 37-jarige vrouwelijke orka Stella en haar dochter Ran 2 moeten kunstjes uitvoeren in Kobe Suma Sea World.

Stella's andere dochters, Luna en Lovey, wonen in kleine tanks in Kamogawa SeaWorld. Haar kleindochter Luna wordt ook gevangen gehouden in de faciliteit.

Luna's zus Earth en Lynn – een andere dochter van Stella – treden op in het Port Of Nagoya Public Aquarium.

22 orka's in China

China is momenteel de thuisbasis van 22 orka's in gevangenschap, waaronder 15 in het wild gevangen uit de Russische Zee van Okhotsk en zeven die in gevangenschap zijn geboren.

Ondanks wereldwijde trends die afstand nemen van orka's in gevangenschap, blijft China zijn populatie in gevangenschap uitbreiden en deze dieren tentoonstellen in grote, nieuw gebouwde faciliteiten zoals Chimelong Spaceship.

Veel van deze orka's vertonen tekenen van angst, zoals ingeklapte rugvinnen en stereotiep gedrag, wat wijst op verveling en frustratie.

Met het verbod op het vangen van orka's in Russische wateren sinds 2018, zal het vermogen van China om zijn populatie in gevangenschap te behouden en uit te breiden afhankelijk zijn van fokken, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over inteelt en het welzijn van deze dieren op de lange termijn.

Laatste orka Naya in Rusland

Naya is de laatste overlevende orka in het Moskvarium in Moskou, Rusland. Ze werd in 2014 gevangengenomen en heeft al haar tankgenoten verloren, inclusief haar kalf, dat 28 dagen na de geboorte op 29 december 2023 stierf aan een hartafwijking.

Ze leeft nu alleen in gevangenschap. De Russische voorvechtster van de vrijheid van dolfijnen, Oxana Fedorova, spreekt de hoop uit dat de recente leiderschapsveranderingen van Moskvarium kunnen leiden tot betere resultaten voor Naya en andere zeezoogdieren.

Met dank aan : Animal Reader


Geen opmerkingen:

Een reactie posten