Translate

zondag 15 september 2024

Geredde Jonge serval Noa breekt voorpoot na onfortuinlijke misstap bij Stichting AAP: Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam was bereid om de serval te opereren ( video)


Jonge serval Noa breekt voorpoot na misstap


Verdrietig nieuws over serval Noa. Na een onfortuinlijke misstap heeft ze haar voorpoot gebroken. Ze had slechts enkele dagen eerder toegang gekregen tot haar buitenverblijf op de Zoogdierenafdeling, toen het plots misging. We konden niet precies zien wat er gebeurde, maar Noa kwam hoogstwaarschijnlijk ongelukkig terecht na sprong van een hoogte van ongeveer 1,5 meter.

Gecompliceerde breuk

Onze dierverzorgers snelden direct naar Noa toe om de ongelukkige jonge serval voor een spoedcontrole bij AAP-dierenarts Hester van Bolhuis te brengen. Zij constateerde dat Noa haar rechtervoorpoot aan de bovenkant (humerus) had gebroken met meerdere scheurtjes; een gecompliceerde breuk.
Botbreuk Noa
De onmiskenbare botbreuk bij serval Noa.

"We zien helaas vaker zwakke botten bij servals die als huisdier zijn gehouden. Omdat ze van fokkers bijna altijd kipfilet voorgeschoteld krijgen en niet de hele prooi, missen ze belangrijke vitaminen en mineralen. Daardoor is de kans groter dat ze een bot breken.”

 Serval Noa bij de Zoogdierenafdeling van AAP. Ze mag voorlopig niet springen 

Operatie bij het MCD


De gecompliceerde breuk van serval Noa vereiste een specifieke ingreep. Hester nam contact op met het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam, dat gelukkig bereid was Noa een dag later te opereren. In dit filmpje zie je hoe dat is verlopen en legt AAP-dierenarts Hester meer uit over de ongelukkige situatie van Noa en de prognose.

Stichting AAP vangt de serval op die in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 juli ontsnapte in het Utrechtse Lexmond. De serval was pas net bij haar nieuwe eigenaar, die na een eerder krabincident de katachtige niet terug wilde na de ontsnapping.

AAP kon in eerste instantie geen opvang aanbieden, maar nadat de Dierenambulance aangaf dat het dier tussen wal en schip dreigde te vallen, is besloten alles op alles te zetten om haar leven te redden.

Snel ontsnapt

Serval Noa (eerder Nala genoemd) ontsnapte zaterdag uit een woning in Lexmond, volgens zeggen twee dagen nadat het dier door de nieuwe eigenaar was aangeschaft.

AAP-directeur David van Gennep: “Een serval hoort niet in huis, het is voor dat dier geen leven. Zodra je de deur of een raam op een kier zet, is de serval gevlogen.” Het roofdier werd dezelfde avond nog gevangen door medewerkers van de Dierenambulance in Vianen, waar ze vervolgens ook is opgevangen. Toen bleek dat de eigenaar het dier niet terug wilde, en dat het papierwerk bij de overdracht niet goed geregeld was.
Serval Nala
Verontwaardiging
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is belast met de uitvoering van de dierenwelzijnswetgeving. Omdat zij niet overgingen tot inbeslagname, werd gesuggereerd het dier af te maken.

Dat besluit leidde tot grote verontwaardiging bij het personeel van de Dierenambulance. Ongeveer twintig medewerkers voerden daarom woensdagmiddag actie voor het RVO-kantoor in Den Haag.
Serval Nala in Quarantaine
Serval Noa veilig en wel in haar quarantaineverblijf bij AAP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten