Afgelopen zaterdag zijn er meer dan 150 witflankdolfijnen gedood in Skalafjord, de zogenaamde Grindadráp, op de Faeröer Eilanden. Op wrede wijze worden grienden en witflankdolfijnen gedood door de lokale bevolking. De jacht op de dolfijnen maakt geen deel uit van de traditionele Faeröerse walvisvangst die jaarlijks bij de eilandengroep plaatsvindt.

150 witflankdolfijnen
150 witflankdolfijnen geslacht op Faeröer Eilanden | Foto: Sea Shepherd

De lokale bevolking drijft de grienden en witflankdolfijnen met boten in het nauw in een ondiepe baai tijdens de Grindadráp. Daar worden ze met messen gedood. De baai kleurt dan rood door het bloed van de geslachte dolfijnen.

Sea Shepherd was aanwezig en heeft de slachting van de meer dan 150 witflankdolfijnen (Lagenorhynchus acutus) gedocumenteerd. De organisatie stelt dat ten minste drie jonge kalveren zijn weggegooid en niet meegeteld in de cijfers van de autoriteiten.

150 witflankdolfijnen
Foto: Sea Shepherd

Massaslachting witflankdolfijnen

Na de grootste massaslachting op de Faeröer Eilanden in 2021, toen 1428 witflankdolfijnen werden gedood, is de lokale steun voor de dolfijnenjacht drastisch afgenomen. Toen was er wereldwijd protest aangetekend en werd een maximum van 500 dode grienden ingesteld voor twee jaar. Nu is de meerderheid van de Faeröerse bevolking tegen de jacht op deze dolfijnen. Bovendien is de dolfijnenjacht een traditie die tegenwoordig helemaal geen doel meer heeft, want het blijkt dat de eilandbewoners maar 15 procent van het verkregen vlees eten. Desondanks blijft de walvisjachtbond doorgaan met de jacht.

Basis voor verbod

Volgens Sea Shepherd is er een sterke basis voor een verbod op de jacht op witflankdolfijnen als de regering gehoor geeft aan de bredere Faeröerse gemeenschap. Tot nu toe geeft de regering alle ruimte aan de belangen van een kleine groep lokale jagers.

Jacht op dolfijnen
Jacht op dolfijnen | Foto: Sea Shepherd

De jacht op witflankdolfijnen maakt geen deel uit van de traditionele Faeröerse walvisvangst. Deze dieren zijn te snel en beweeglijk voor de langzame roeiboten die traditioneel voor de walvisjacht worden gebruikt. Pas met de komst van snelle motorboten, is deze diersoort een doelwit geworden.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer   Doneren - House of Animals