Translate

woensdag 18 september 2024

De EU benoemt allereerste commissaris voor dierenwelzijn: 300.000 burgeres van de EU tekenden een petitie voor het creëren van deze nieuwe functie

 

EU benoemt allereerste commissaris voor dierenwelzijn

Dit is de nieuwe commissaris van de EU voor gezondheid en dierenwelzijn

De Europese Unie staat op het punt een speciale commissaris voor gezondheid en dierenwelzijn te benoemen. Olivér Várhelyi uit Hongarije is genomineerd voor deze nieuwe rol. Hij zal verantwoordelijk zijn voor zowel de gezondheid als het dierenwelzijn.

Momenteel valt dierenwelzijn onder de verantwoordelijkheid van de commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakidou.

De oproep voor zo'n positie is geïnitieerd door de Partij voor de Dieren. Het weerspiegelt een breder streven om dierenwelzijn tot een kernthema te verheffen binnen de EU-regelgeving.

De publieke steun voor de verhuizing was sterk. Meer dan 300.000 burgers ondertekenden een petitie waarin ze pleitten voor het creëren van deze nieuwe rol binnen de Europese Commissie.

"Het is geweldig om te zien dat de nieuwe Commissie eindelijk luistert naar de eisen van de burgers, die voortdurend hebben gevraagd om betere EU-wetgeving om dierenwelzijn te beschermen. De opname van dierenwelzijn in de titel zal ervoor zorgen dat dit onderwerp een prioriteit blijft in alle relevante discussies, en we verwachten dat de herziening van de dierenwelzijnswetgeving het eerste dossier zal zijn dat wordt behandeld", aldus Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals.

Deze nieuwe positie komt op een kritiek moment. Verschillende geplande EU-initiatieven op het gebied van dierenwelzijn, waaronder regelgeving voor het vervoer van dieren en een verbod op kooihouderij, hebben vertraging opgelopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten