Translate

dinsdag 3 september 2024

Facebook en Instagram werken niet mee om wrede puppyhandel aan banden te leggen: onderzoek van Stichting Vier-Voeters meldde dat van 64 illegale posts maar 2 zijn verwijderd

 



Screenshot van de Amerikaanse Bulldog pups die met afgeknipte oren werden aangeboden op een Nederlandse Facebookgroep in april 2024.

Tussen september 2023 en juni 2024 deed VIER VOETERS onderzoek naar de puppyverkoop op Facebook en Instagram, beiden eigendom van Meta. Content uit meerdere Europese landen en het Verenigd Koninkrijk werd geanalyseerd. Dit betrof besloten Facebook groepen, Facebook en Instagram profielen en Facebook Marktplaats. VIER VOETERS meldde 64 posts met verdachte content, hiervan werden er slechts twee verwijderd.  

VIER VOETERS deed al eerder meerdere onderzoeken naar de illegale puppyhandel en de rol die online advertentiesites hierin spelen. Facebook en Instagram voegen echter een nieuwe dimensie aan het probleem toe. De mazen op deze platforms worden op slinkse wijze door de meedogenloze puppyverkopers gebruikt om de regels te omzeilen. Dit is vaak in strijd met de voorwaarden van Meta en met de wetgeving binnen Europa of een land zelf.  

De onderzoekers vonden meerdere voorbeelden hiervan. Zo werden in veel Facebookgroepen pups aangeboden die veel te jong waren. En werden er ook voorbeelden van verminking aangetroffen. Zo werden op een Nederlandse besloten Facebookgroep Amerikaanse Bulldog puppy’s aangeboden met gecoupeerde oren. Het afknippen van de oren is in Nederland verboden. 

https://help.four-paws.org/nl-NL/roep-sociale-media-op-om-op-te-treden-tegen-illegale-puppyhandelaren?_   PETITIE

 

  • De illegale puppyhandel in Europa veroorzaakt immens lijden voor talloze honden. Ze worden gefokt onder afschuwelijke omstandigheden op puppyfarms, online verkocht en vaak veel te vroeg van hun moeder gescheiden. Veel van hen ondergaan een verschrikkelijke reis over de grens en komen ziek aan of sterven zelfs.

    Illegale verkopers maken misbruik van sociale mediaplatforms om regelgeving te omzeilen. Maar liefst 32% van de puppykopers die hun huisdier tijdens de pandemie kocht, zag deze geadverteerd op platforms van Meta (Facebook en Instagram). Uit onderzoeken blijkt dat handelaren te jonge puppy’s aanbieden, honden wreed behandelen en dieren verkopen met ernstige uiterlijke misvormingen.

    Deze honden komen vaak uit niet gereguleerde puppyfarms, waar ze worden gehouden in overvolle, onhygiënische omstandigheden zonder de juiste veterinaire zorg. Ze worden verkocht als ze slechts enkele weken oud zijn en over grote afstanden vervoerd, terwijl de kopers zich niet bewust zijn van de grimmige herkomst van hun nieuwe huisdier.

    Ondanks de regels van Meta die de particuliere verkoop van dieren op Facebook en Instagram verbieden, blijkt de handhaving ontoereikend. Hierdoor kunnen wrede handelaren de mazen in de wet blijven benutten en deze illegale handel voortzetten.

    Jij kunt helpen om dit te stoppen!
    Teken de petitie om Meta op te roepen een einde te maken aan de wrede puppyhandel.

Link naar het onderzoeksrapport: Bescherm Puppy's op Socia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten