Zimbabwe gaat tweehonderd olifanten afmaken om de voedseltekorten in het land te bestrijden. Een ongekende droogte heeft tot de tekorten geleid. Daarnaast moet de maatregel ook de groeiende populatie van het aantal olifanten aanpakken, zegt de Zimbabwaanse Wildlife Authority.
Maar niet iedereen is blij met deze jacht op olifanten voor voedsel. Niet alleen om ethische redenen is er kritiek, maar ook omdat de dieren een grote trekpleister zijn voor toeristen.
Winstgevende olifanten
"De overheid moet duurzamern en e, milieuvriendelijke methoden hebben om met droogte om te gaan," zei Farai Maguwu, directeur van het Centre for Natural Resource Governance. "Nu loopt ze het risico dat toeristen om ethische redenen niet meer komen. De olifanten zijn levend winstgevender dan dood."
De olifanten zullen worden bejaagd in gebieden waar ze in aanraking komen met mensen. Een van die gebieden is Hwange, de thuisbasis van het grootste natuurreservaat van Zimbabwe, ZimParks.
Dankzij beschermingsinspanningen leven er 65.000 olifanten in Hwange, wat meer dan vier keer is als de capaciteit van het park, laat de directeur van ZimParks weten.
Noodtoestand droogte
Zimbabwe riep in april de noodtoestand uit om uitzonderlijke droogte, die een groot deel van zuidelijk Afrika teistert. Ook buurland Namibië liet vorige maand weten dat het van plan is om 723 wilde dieren te doden, waaronder olifanten, nijlpaarden en zebra's.
Het eerder afschieten van 157 wilde dieren leverde in dit land bijna 57.000 kilo vlees op.
42 procent in armoede
Er leven in Zimbabwe naar schatting 100.000 olifanten, na Botswana de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Zimbabwe heeft voor het laatst olifanten afgeschoten in 1988.
Volgens schattingen van de VN leeft ongeveer 42 procent van de Zimbabwanen in armoede. De autoriteiten zeggen dat ongeveer 6 miljoen mensen voedselhulp nodig zullen hebben van november tot maart, wanneer voedsel het schaarst is.
Bron: Zimbabwaanse Wildlife Authority.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten