maandag 7 april 2014

Open dagen: kom aan boord van de Greenpeace schepen.....iedereen is welkomKom aan boord van onze iconen

Greenpeace voert actie in alle uithoeken van de wereld. Dat kunnen we alleen doen met hulp onze schepen. Zij vormen letterlijk de romp van ons werk voor een schone en groene wereld. Alle schepen uit de vloot zijn onmisbaar, maar er zijn twee iconisch geworden vanwege hun inzet: de Esperanza en de Rainbow Warrior. Beide schepen zijn op weg naar het hoge Noorden, maar meren speciaal voor jou heel even aan in Amsterdam en hun bemanning verwelkomt je graag aan boord.

Details

Wanneer:
Rainbow Warrior en Esperanza: zaterdag 12 april en zondag 13 april 2014
Esperanza: zaterdag 19 april 2014
Entree: gratis
Tijd: tussen 11:00 en 16:00 uur. Elke 10 minuten start een nieuwe rondleiding die ongeveer 50 minuten zal duren.
Vooraf aanmelden is niet nodig.
Waar/route:NDSM-werf, Pier 2 in Amsterdam-Noord
Komt u van de pont, dan ziet u links de schepen liggen. Voor de loopplank van de Rainbow Warrior kunt u zich bij een Greenpeace-medewerker inschrijven. U krijgt dan een nummer en de tijd waarop uw rondleiding begint.

Heeft u vooraf, tijdens of na afloop vragen over Greenpeace, dan kunt u die stellen aan onze ervaren vrijwilligers die elke rondleiding begeleiden.
Tijdens de open dagen is er een gediplomeerd EHBO'er aanwezig.
Let op: de schepen zijn slecht toegankelijk voor mindervaliden en kleine kinderen.
Voorzieningen: Er zijn onder andere drie restaurant/cafés, een snackbar en broodjeszaak in de directe omgeving.

Bereikbaarheid:

Openbaar vervoer - veerdienst
Er gaat een gratis veerdienst van en naar de NDSM-werf:
NDSM-werfveer (Centraal Station <-> NDSM-werf).
Elk heel en half uur brengt deze pont u in ongeveer 14 minuten naar de overkant. Vanaf het Centraal Station Amsterdam loopt u naar de Ruyterkade aan de achterzijde van het station naar het water het IJ. De pont uiterst links brengt u naar de NDSM-werf.
Voor de meest actuele vertrek- en aankomsttijden kijkt u hier.
Let op: deze pont is alleen toegankelijk voor voetgangers, met de fiets of scooter en voor brommobielen.
Openbaar vervoer - buslijnen
 • Bus 391 halte Klaprozenweg (Amsterdam CS -> Zaandam/Zaanse Schans), 4 minuten lopen naar NDSM-werf.
 • Bus 394 halte Klaprozenweg (Amsterdam CS -> Zaandam CS ), 4 minuten lopen naar NDSM-werf.
 • Bus 35 halte Ataturk (Amsterdam CS-> Molenwijk, Amsterdam Noord), 4 minuten lopen naar NDSM-werf.
Met de auto (liever niet natuurlijk)
De GPS coördinaten van de NDSM-Werf voor uw navigatiesysteem zijn: 52.40197, 4.89325

Onze schepen

De Rainbow Warrior

De Rainbow Warrior is het vlaggenschip van Greenpeace. De eerste Rainbow Warrior voer uit in 1978 en werd in 1985 door een bomaanslag van de Franse geheime dienst tot zinken gebracht. De tweede Rainbow Warrior deed dienst vanaf 1989 en hebben we onlangs overgedragen aan een hulporganisatie in Bangladesh. De nieuwe Rainbow Warrior is het eerste schip in onze vloot dat speciaal ontworpen en gebouwd is voor Greenpeace. Ze is een van de meest milieuvriendelijke schepen ooit: dankzij een revolutionair mastsysteem en 1.325 meter doek zeilt ze 90 procent van de tijd. Wanneer de elektrische en dieselmotoren toch gebruikt moeten worden, wordt de warmte daarvan gerecycled om water en de kajuiten van de bemanning te verwarmen.

Rainbow Warrior III

De Rainbow Warrior is ook de droom van elke actievoerder. Ze is net zo snel als industriële schepen en in een paar minuten kunnen de rubberboten worden uitgezet, ook in golven tot 3,5 meter hoog. Het schip kan gespecialiseerde apparatuur vervoeren tot 8 ton in gewicht. Het is zo ontworpen dat de wetenschappers kunnen werken aan boord. Het ingebouwde satellietcommunicatiesysteem stelt ons in staat live beelden uit te sturen naar media waar ook ter wereld.
Specificaties
 • Scheepstype: Zeilschip
 • Thuishaven: Amsterdam, Nederland
 • Bouwjaar: 2011
 • Lengte: 57 meter
 • Breedte: 11 meter
 • Diepgang: 5,2 meter
 • Snelheid: 15 knopen

De Esperanza

De Esperanza is sinds 2001 in dienst van Greenpeace en het grootste schip uit de vloot. Ze was eerst een Russische blusboot in Moermansk en moest flink worden verbouwd. Dat is zo milieuvriendelijk gedaan. Zo heeft het schip nu een dieselelektrische aandrijving die erg weinig brandstof gebruikt en recyclingsysteem voor afvalwater zodat alleen schoon water overboord wordt gepompt. Ze is 15 keer milieubesparender dan de huidige wetgeving eisen. Daarnaast is ze aangepast voor campagne-werk. Ze heeft onder andere een helicopterdek en speciale bootkranen om onze rubberboten snel en secuur overboord te zetten. Ook kreeg ze een andere naam die bedacht werd door onze supporters: Esperanza, het Spaanse woord voor 'hoop'.

Esperanza in het ijs

Haar eerste actie was in maart 2002: in de haven van IJmuiden protesteerden we tegen het lossen van Afrikaans oerboshout. Later dat jaar was ze op de Middellandse Zee om giflozingen en gifverbranding te stoppen. Vanaf 2005 was de Esperanza bijna elke winter in de ijskoude wateren van de Zuidelijke Oceaan om Japanse walvisjagers letterlijk te dwarsbomen.
Specificaties
 • Scheepstype: Brandbestrijdingsschip
 • Thuishaven: Amsterdam, Nederland
 • Bouwjaar: 1984
 • Lengte: 72,30 meter
 • Breedte: 14,36 meter
 • Diepgang: 4,7 meter
 • Snelheid: 15,8 knopen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten