maandag 21 juli 2014

'Zag 3 beertjes' het verhaal, de foto's en de video.....uw dag kan niet meer stuk!
Drie berenwelpen naar Harghita gebracht 

    Foto's: Leonardo Bereczky                                                                                   |   
 
                                                
Met steun van  STICHTING VIER VOETERS www.vier-voeters.nl zijn drie Servische berenwelpen naar het weesberenopvangcentrum Harghita gebracht, waar ze worden voorbereid op hun terugkeer naar het wild. In mei werden de drie moederloze beren, Tara, History en Sleepy, allemaal ongeveer vijf maanden oud, ontdekt door de politie in het dorp Čulije in Zuid-Servië. In Harghita verblijven momenteel 26 beren, die allemaal worden voorbereid op hun terugkeer naar de vrije natuur.

Moeder doodgeschoten of weggejaagd

Tot aan hun transport naar Roemenië zijn de drie kleine beertjes tijdelijk ondergebracht in de Palic dierentuin. Toen ze daar aankwamen, waren ze erg klein en mager. Tara, de kleinste van de drie, woog niet meer dan 2,8 kg. Helaas moeten we vaststellen dat de moeder van de berenwelpen waarschijnlijk werd gedood of weggejaagd door stropers. De beertjes zijn al een beetje hersteld. Ze eten goed en zijn erg speels.


Bomen zijn absoluut aantrekkelijk voor de kleine beren
© VIER VOETERS | Leonardo Bereczky                                               


Voorbereid op terugkeer naar het wild

Het bevoegde ministerie reageerde onmiddellijk en vroeg VIER VOETERS om hulp, aangezien er momenteel geen mogelijkheid is de beren in Servië te rehabiliteren. VIER VOETERS bood aan de dieren naar het weesberenopvangcentrum Harghita in Roemenië te brengen. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS, is erg blij met deze humane oplossing voor de drie welpjes: "Nu kunnen de beren optimaal worden voorbereid op hun latere leven in het wild. Wij zijn ervan overtuigd dat ze zich goed zullen ontwikkelen en echt in staat zijn om in de vrije natuur te leven."


Even pauze om na te denken......

Minimaal contact met de mens

Om het contact tussen de berenwelpen en de mens te minimaliseren ligt Harghita zeer afgelegen. De drie nieuwkomers werden daarom ingevlogen vanaf de luchthaven van Arad, rechtstreeks naar het opvangcentrum in het noorden van Roemenië.


Momenteel wonen 26 beren in het weesberenopvangcentrum Harghita
© VIER VOETERS | Leonardo Bereczky
                                                
Vlaggenschip project voor beren

Het speciale beerconservatieproject met het weesberenopvangcentrum Harghita werd in 2004 begonnen in de ongerepte natuur van Noord-Roemenië. Verweesde welpen vinden er een tijdelijk onderkomen en worden optimaal voorbereid op hun vrijlating in het wild. In een gebied van meerdere hectaren kunnen de weesberen opgroeien in de ongerepte natuur, zonder menselijke invloed. De timing van de release is afhankelijk van de individuele ontwikkeling, maar vindt over het algemeen plaats rond de leeftijd van twee jaar. Om de beren na hun vrijlating te kunnen volgen, zijn alle dieren uitgerust met een zender. Ze worden allemaal vrijgelaten in de beboste heuvels.

Tot aan hun vrijlating hebben Tara, History en Sleepy genoeg tijd om te genieten van hun verblijf in het weesberenopvangcentrum en te spelen met andere beertjes. In tegenstelling tot de andere beren, blijven de drie beertjes eigendom van de Servische staat en zullen worden teruggebracht en daar vrijgelaten in het wild.


 
                                    
                                    

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten