donderdag 9 oktober 2014

Wat een prachtig win/win project voor de Masaï en de olifanten in Kenia ( 2 video's ) 
 

VIDEO: dankzij Masaï is olifantencorridor in Amboseli een succes ( Kenia )


De Masaï van de Olgulului/Ololarashi Group Ranch (OOGR) hebben zich aangesloten bij het Kitenden Corridor-project van het International Fund for Animal Welfare (IFAW).
Ze kwamen afgelopen jaar in ongekende aantallen opdagen voor de historische ondertekening van een akkoord, waarbij ze een deel van hun land opzij hebben gezet, zodat olifanten die zich in het gebied verplaatsen er makkelijker doorheen kunnen.
 
En iets meer dan een maand geleden waren er opnieuw duizenden Masaï aanwezig, toen we een cheque hebben gepresenteerd voor het tweede jaar. Hierbij hebben we ook een voorstel gedaan voor een reservaat waarin de olifanten voortdurend worden beschermd. Ook leidt dit misschien wel tot nieuwe banen, doordat er mogelijkheden ontstaan voor wildsafari's.
 
De Masaï zijn een herderlijk volk, dat ervan overtuigd is dat het heel fout is om olifanten te scheiden van hun vee door hen in boma's te zetten. Al zolang zij zich kunnen herinneren staat hun vee vredig te grazen naast de wilde dikhuiden.
 
De huurovereenkomst is overigens ook goed voor de Massaï zelf.
De inkomsten hiervan komen direct ten goede aan hun gezinnen.
 
Neem bijvoorbeeld Somoina Arpakwa, een vrouw van 40 met acht kinderen. Met het geld van de huurovereenkomst kan ze haar kinderen naar school sturen en heeft ze geïnvesteerd in een geit.
 
Het succes van de Kitenden Corridor en het voorstel voor het reservaat zouden niet mogelijk zijn geweest zonder het leiderschap van Daniel Leturesh, de voorzitter van de OOGR. Hij heeft zijn mede-landeigenaars meegenomen naar de regio's die grenzen aan Amboseli en die wél zijn opgedeeld. Hierbij konden ze met eigen ogen zien welke schadelijke invloed het zou hebben als ze hun land zouden verkopen aan projectontwikkelaars.
 
Het IFAW werkt al heel lang met de Masaï samen. De wildscouts uit de gemeenschap spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van stropersactiviteiten, van conflicten tussen mens en wild en van milieuvervuiling.
 
Het IFAW ondersteunt de training van deze scouts bij de KWS Law Enforcement Academy in Manyani en voorziet hen ook van logistieke en administratieve hulpmiddelen.
Ieder jaar sponsoren we mensen uit OOGR, zodat zij zich aan de academie kunnen inschrijven. Langida Ole Seremon, die in onderstaande video te zien is, won dit jaar de leiderschapsprijs.
 
 
 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten