Deze update ontvingen we van Francois Louw, hoofd ontwikkeling en marketing van de Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB).--CP
Sinds 20 oktober heeft SANCCOB, een Zuid-Afrikaanse stichting voor de bescherming van zeevogels en ook een internationale partner van het IFAW, 279 verwaarloosde pinguïnkuikens gered.
Omdat hun ouders niet voor hen konden zorgen, werden deze kuikentjes in Kaapstad (Zuid-Afrika) ondergebracht in de opvangcentra van SANCCOB. Anders zouden de jongen het niet hebben overleefd.
Onze medewerkers en vrijwilligers doen wat ze kunnen om ervoor te zorgen dat deze kleine vogels gezond en weldoorvoed weer kunnen worden uitgezet in de wateren waar ze thuishoren.
De volwassen pinguïns laten hun jongen niet met opzet in de steek. Een keer per jaar wisselen de pinguïns hun veren, ze zijn dan ‘in de rui’. In deze periode, die drie tot vier weken duurt, vervangen de volwassen pinguïns hun ‘verenkostuum’ door een gloednieuw waterdicht verenkleed waar ze weer een jaar mee vooruit kunnen.
Tijdens de rui zijn de pinguïns niet in staat om te zwemmen en vis te vangen, dus voor die tijd zorgen ze ervoor dat ze voldoende vetreserves opbouwen om die periode van drie tot vier weken te kunnen overbruggen. Als de ouders echter nog jongen in hun nest hebben, kunnen ze hen niet voeden en worden de kuikens verwaarloosd. Ze zouden verhongeren als natuurbeschermingsorganisaties zoals SANCCOB en haar partners niet zouden ingrijpen.
Als de hulpeloze kuikens eenmaal bij SANCCOB binnen zijn, kan het proces van rehabiliteren en grootbrengen zes weken tot drie maanden duren. Nicky Stander, manager Rehabilitatie bij SANCCOB, zegt: “De meeste kuikens die dit jaar bij ons zijn opgevangen, zijn een stuk kleiner en jonger dan in voorgaande jaren. Dat betekent dat ze veel langer bij SANCCOB zullen verblijven en dus de kosten om hen groot te brengen ook veel hoger zullen zijn."
De medewerkers bij SANCCOB houden voortdurend het gewicht en de gezondheid van de kuikens in de gaten en kijken ook of de jongen een goed, waterdicht verenkleed ontwikkelen. Als de jongen bij een laatste controle door de dierenartsen van SANCCOB zijn goedgekeurd en oud genoeg zijn om uit te zwermen, worden ze uitgezet in een bestaande kolonie zoals die bij Boulders Beach of Stony Point.
Sinds de start van het project in 2006 heeft SANCCOB al bijna 4000 jongen met de hand grootgebracht en vrijgelaten. Deze kuikens zouden het in hun eentje niet gered hebben.
De zwartvoetpinguïn, een van de meest tot de verbeelding sprekende diersoorten van Zuid-Afrika, wordt al sinds 2010 met uitsterven bedreigd. Naar schatting leven er nog maar 25.000 broedparen in het wild; dat is nog maar 2,5% van de naar schatting één miljoen broedparen die aan het begin van de 20e eeuw werden geregistreerd. Nu de populatie zo snel afneemt, is het uiterst belangrijk dat individuele pinguïns overleven om te voorkomen dat deze opvallende diersoort uitsterft.
Samen met diverse partners zet SANCCOB zich in voor de bescherming van de populatie in het wild levende zwartvoetpinguïns. Eieren en kuikens die in de steek zijn gelaten, worden verzorgd en met de hand grootgebracht in een van de twee zeevogelcentra, om daarna weer te worden vrijgelaten in het wild. Onderzoek heeft aangetoond dat Afrikaanse pinguïns die met de hand grootgebracht worden, het net zo goed doen in het wild als in de natuur opgegroeide kuikens.
Dit is dan ook een van de belangrijkste interventies om de krimpende populatie zwartvoetpinguïns te beschermen.
Bron : www.ifaw.org
Geen opmerkingen:
Een reactie posten