Translate

dinsdag 29 december 2015

Van Albert Heijn en Shell mogen varkens in 2016 wroeten in een uniek concept 'de wroedstal'

Albert Heijn stapt over op 1 ster varkensvlees voor vleeswaren

      

Goed nieuws! Vanaf 1 januari gaat supermarktketen Albert Heijn naast vers varkensvlees ook de rest van het varkensvlees verkopen met minimaal 1 ster Beter Leven Keurmerk. De supermarkt sloot een overeenkomst met vleesconcern Vion.

Hervorming van de varkenshouderij

In Nederland wordt slechts 25 tot 30 procent van het varken verkocht. Het merendeel van het varken wordt geƫxporteerd naar landen waar het Beter Leven Keurmerk geen rol speelt. Albert Heijn en VION zorgen er nu samen voor dat 85% van het varken in Nederland verwaard wordt. Hierdoor wordt het voor gehele keten van boeren en slachterijen makkelijker over te stappen naar het Beter Leven Keurmerk. Een belangrijke doorbraak dus! En een doorbraak waar Varkens in Nood al lang voor ijvert. Nederland is groot genoeg om dit soort integrale concepten te realiseren en klein genoeg om dit in de hele keten door te voeren. Varkens in Nood wil dat de overheid hier de regie in voert, en dit niet overlaat aan de goede wil van marktpartijen.

Iets beter leven voor varkens

Als varkensvlees voldoet aan het 1 ster Beter Leven Keurmerk betekent dit dat de varkens meer ruimte hebben. Zo is er voor een vleesvarken 1 m2 beschikbaar tegenover het 0,8 m2 bij gangbare stallen. Ook is er afleidingsmateriaal tegen verveling, worden biggen niet gecastreerd en is het vervoer naar boerderij en slachthuis korter en er is meer controle of varkensboeren zich aan de wet houden.

Verbeterpunten bij 1 ster

Hoewel we blij zijn met de stap die Albert Heijn zet, zien we nog steeds belangrijke verbeterpunten. Zo blijven ook bij 1 ster nog steeds een groot deel van de 120 misstanden in de varkenshouderij bestaan. We hopen daarom dat er in de toekomst nog meer sterren worden uitgedeeld aan het varkensvlees.
 

Varkens op stro

Goed nieuws! Vanaf deze maand gaat olieconcern Shell in haar tankstations varkensvlees afkomstig van dieren met meer dierenwelzijn verkopen. Shell gaat daarvoor rechtstreeks met boeren samenwerken.

Meer aandacht voor dierenwelzijn

Shell wil alleen nog vlees afnemen van varkens met meer leefruimte en beter voedsel. Zoveel mogelijk delen van het varken zullen gebruikt worden, waardoor Shell er in slaagt om varkensvlees dat diervriendelijker is aan te bieden voor dezelfde verkoopprijs. Ook de broodjes met rund en kip bij Shell tankstations zijn voortaan belegd met vleeswaren van lokale boeren en met meer dierenwelzijn. Deli2go, het huismerk voor verse etenswaren van Shell, kiest zoals ze zeggen voor "lekkere producten van dichtbij met een goed verhaal".

Krull-varkens uit Limburg

Voor het varkensvlees kiest het concern voor Krull-varkens, die in wroetstallen leven. De wroetstal is een uniek concept binnen de Nederlandse varkenshouderij. De Limburgse wroetstal geeft varkens de gelegenheid het natuurlijke wroetgedrag te vertonen. De varkens hebben meer bewegingsruimte dan in reguliere stallen. Een laag strooisel zorgt voor een bed waar de varkens op kunnen rusten en in kunnen wroeten. Ook leven deze sociale dieren in grote groepen.

Tendens

Grote bedrijven, zoals Albert Heijn en Shell, gaan steeds meer samenwerken met boeren in de buurt. Hierdoor hebben ze meer grip op de omstandigheden in de stal. Volkomen terecht, nu de overheid het voortdurend af laat weten. Afnemers van vlees zoals AH en Shell hebben de macht (en dus ook de verantwoordelijkheid) om snel verbeteringen voor elkaar te krijgen in de stallen. Boeren willen graag meewerken omdat ze weten dat hun afzet gegarandeerd is.
 



2 opmerkingen:

  1. Dit is zeker goed nieuws. Een goed begin doet goed volgen. Hoewel 1 ster idd wat magertjes is, is het toch een grote stap en omdat het dergelijke grote bedrijven zijn heeft het wellicht ook een behoorlijke impact. Laten we het maar hopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het dorp waar ik woon hebben we nog een slager. Hij verkoopt varkensvlees van wroetvarkens. Daardoor heb ik mij in dit fenomeen verdiept. Het is een hele goede stap in de juiste richting

      Verwijderen