zondag 20 december 2015

Amerikanen mogen voor 4600 dollar 5 dagen lang onbeperkt in Nederland op ganzen jagenKamervragen: Amerikaanse jagers actief in Nederland


Vijf dagen lang onbeperkt op ganzen schieten voor maar 4600 dollar per persoon. Amerikaanse jagers voor wie een trofeejacht in Afrika net even te duur is, kunnen altijd nog terecht in Nederland.
Het Amerikaanse bedrijf GetDucks.com biedt de 'Netherlands Goose Hunting' aan: een vijfdaagse reis met verblijf in een luxe bed & breakfast en onbeperkt jachtgenot op ganzen. Nederland wordt aangeprezen als een 'schitterend land voor zowel jagers als niet-jagers' met een overschot aan ganzen, windmolens, klompen, kanalen, kunst, historische musea en meer.


Beheersjacht
Volgens de Leeuwarder Courant lijkt het erop dat de wet ruimte laat voor trofeejacht door buitenlandse jagers. Het jagen op ganzen valt onder beheersjacht.
Op de website van Get Ducks staan verschillende foto's van Amerikanen die de reis al hebben gemaakt. Zij poseren trots bij hun buit. Bekijk de foto's hier.

 Bron: RTL Nieuws

Lees hier de mening van de PvdD over de jacht op eenden

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken, na berichten over Amerikaanse jagers die in Nederland onbeperkt op ganzen mogen komen schieten en de wens van provincie Friesland om het verhandelen en serveren van ganzenvlees makkelijker te maken. Het huidige provinciale ganzenbeleid is gericht op het massaal vergassen of doodschieten van ganzen, een beschermde diersoort. Marianne Thieme stelt dat door de vraag naar ganzenvlees te stimuleren, het provinciale beleid niet gericht is op het beschermen van dieren en het voorkomen van schade veroorzaakt door dieren in het wild, maar op het faciliteren van jagers en poeliers. Dit is in strijd met de wettelijke taak van provincies.

Er komen steeds meer commerciële activiteiten rondom de massale jacht op ganzen. Zo biedt het Amerikaanse bedrijf GetDucks ganzenschietreisjes naar Nederland aan, waarbij buitenlandse jachttoerristen onbeperkt ganzen mogen schieten. Daarnaast wil de provincie Friesland dat er soepele regels komen voor het verhandelen en serveren van ganzen. Deze praktijken staan haaks op de wettelijke taak van de provincie om de natuur te beschermen en in te zetten op een diervriendelijk faunabeleid bij eventuele schade veroorzaakt door dieren in het wild.

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme heeft daarom vandaag de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, opgeroepen om de commercie rondom de ganzenjacht te stoppen en vol in te zetten op de diervriendelijke alternatieven. Thieme:

 Het massaal doodschieten en vergassen van ganzen is niet alleen wreed, maar ook zeer ineffectief en duur. Na elke gedode gans komt er weer een nieuwe gans bij. Als de provincies werkelijk naar een situatie toe willen met ruimte voor mens én dier, zullen ze gebruik moeten maken van het lerend vermogen van de gans: door percelen waar de gans niet welkom is onaantrekkelijk te maken voor ganzen en effectieve verjagingsmethoden in te zetten. De provincies hebben daar geen enkel oog voor, denken korte termijn en faciliteren vooral de jagers en poeliers. Kennelijk is bij de provincies nog steeds niet doorgedrongen dat het hun wettelijke taak is om de dieren in de natuur te beschermen en eventuele landbouwschade effectief te voorkomen.

Diervriendelijke lasers
De Tweede Kamer heeft vorige week nog een motie van Marianne Thieme aangenomen om provincies te stimuleren proeven te doen met diervriendelijke verjagingsmethoden door middel van lasers.

 

3 opmerkingen:

  1. Te gek voor woorden. We hebben al veel te veel jagers in Nederland die op alles wat beweegt schieten. Tijd dat er Ebola onder de jagers uitbreekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De wereld op zijn kop. Jagers uit het buitenland hier laten jagen. Ebola lijkt me wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De hele plezierjacht behoort afgeschaft te worden. We hoeven niet te voldoen aan een aantal figuren die hun bloeddorst willen stillen door hulpeloze dieren aan en adood te schieten voor de lol. Dat is Neanderthaler gedrag wat niet meer van deze tijd behoort te zijn. Plezier aan leed toebrengen en te doden omdat het zo leuk is een levend wezen kapot te schieten. walgelijke en veelal agressieve gasten. Ik heb genoeg van die lui gezien. Ben er zelfs meerdere malen door bedreigd en zelfs mijn hond want "ja we kunnen ons zomaar vergissen en denken dat het een vos is) De e.v.t noodzakelijke jacht oftewel 'beheer' zou in handen moeten zijn van mensen die juist geen plezier hebben in het doden van dieren. Die het met tegenzin doen.

    BeantwoordenVerwijderen