dinsdag 1 december 2015

Diergaarde Blijdorp schotelt bezoekers ongevraagd halalvlees voor ( onverdoofd geslacht )
De Rotterdamse diergaarde Blijdorp schotelt bezoekers onverdoofd geslacht vlees voor zonder dat ze het weten. Veel mensen willen geen halalvlees eten omdat het dieronvriendelijk is.
In het restaurant Poort van Azië in het Aziëdeel van Blijdorp wordt kip- en kalfsvlees verkocht dat op islamitische wijze is geslacht. Nergens wordt aangegeven dat dit zo is. Alleen uit de benaming van de gerechten zouden consumenten kunnen opmaken dat het om onverdoofd ritueel geslacht vlees gaat.

In het restaurant, dat afgelopen zomer zijn deuren opende, staan gerechten als Turkse pizza en een broodje döner kebab op het menu. Een medewerkster zei maandagmiddag dat dit allemaal halal is toen ernaar werd gevraagd.

Bezorgde moeder
De zaak is aan het rollen gebracht door een bezorgde moeder die wilde weten wat haar kinderen krijgen voorgeschoteld. Ze stuurde de dierentuin vorige week een e-mail met daarin de vraag of er binnen de poorten halalvlees wordt geserveerd. Het antwoord luidde 'nee', maar een dag later ontving de vrouw alweer een e-mail waarin het tegenovergestelde werd beweerd: 'In de Poort van Azië serveren wij halalvoedsel.'

,,Schokkend'', vindt de vrouw. ,,Binnen ons gezin proberen wij onze kinderen iets bij te brengen over duurzaamheid, het milieu én diervriendelijkheid. Zeker ook wat betreft eten. Het stoort mij dat wij ongevraagd worden onderworpen aan regels en gebruiken van een godsdienst die níet de onze is.''

Schok
Uit onderzoek van de Landbouwuniversiteit Wageningen blijkt dat ritueel slachten pijnlijker is voor dieren dan slachten met verdoving. In principe mogen in ons land alleen verdoofde dieren worden geslacht. Voor rituele slachters wordt een uitzondering gemaakt: zij mogen dieren slachten met een scherp mes, zonder verdoving.

Wel zijn er slachters die de dieren eerst verdoven met een elektrische schok voordat ze hun keel doorsnijden.

Opvallend
Het niet vermelden van de slachtwijze op het menu is opvallend omdat de dierentuin zich graag laat voorstaan op haar voorlichtende en opvoedende taak naar bezoekers. Zo worden kinderen in de onderwaterwereld Oceanium aangespoord Greenpeace te helpen met het redden van de oceaan door niet te veel vis te eten.

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat Blijdorp voortaan op het menu vermeldt of vlees halal of niet-halal is. ,,Consumenten kunnen dan zelf de keuze maken. Helaas zijn vleesverkopers in ons land niet verplicht informatie te geven over de slachtwijze.''

Een woordvoerster kon maandag niemand binnen de zoo bereid vinden om de kwestie toe te lichten.

1 opmerking:

 1. Het is te gek voor woorden en het wordt met de dag gekker. Helaas niet alleen in Diergaarde. Veel kantines en restaurantjes verkopen halal vlees omdat ze bij voorbaat bang zijn om in problemen te komen met de moslims in dit land. Het is bespottelijk dat de rest van Nederland feitelijk gedwongen wordt om 'gezegend' vlees te moeten eten. Diegene die het zegent verdient er ook nog aan. Ik wil niemand die mijn eten zegent helemaal niemand. Ik wil er helemaal niets mee te maken hebben en toch krijg ik het ongevraagd naar binnen. De meeste producten zijn inmiddels halal. Unilever bv die houden rekening met de wereldwijde markt en dan is dit makkelijker, dus veel bedrijven doen het bij voorbaat om geen gezeur te krijgen. Het zit bv ook in vele vele andere producten, nl. alle producten waar beendermeel voor gebruikt is of andere dierlijke stoffen die zijn grotendeels al halal. Zelfs de babyvoeding is halal.
  Het is werkelijk letterlijk niet te verteren.
  En zware schande en belediging t.ov alle mensen die geen halal eten willen eten en voor dierenwelzijn kiezen.
  Vorige week haalde ik pizza bij The New York pizza en naderhand kwam ik erachter dat ook daar de vleesproducten halal zijn. Niet te geloven hier in ons eigen land in Nederland.

  Een volk wat voor tirannen zwicht, zal zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht! Wij als Nederland zouden nooit akkoord mogen gaan met het ritueel slachten. We hebben hier wetten voor dieren en daar behoort iedereen zich aan te houden. geen uitzonderingen voor een groep mensen die vanwege hun geloof dieren een afschuwelijke dood willen geven. Wat is de volgende groep die eisen gaat stelen? Haïtianen, Somaliërs, enz met Voodoo rituelen? Die mogen dan ook dieren dood martelen vawege hun duistere geloof?
  Bespottelijk!

  BeantwoordenVerwijderen