Translate

woensdag 3 februari 2016

Bont voor Dieren: Weet u of uw kledingstuk van bont is of niet? Doe de test



https://www.bontvoordieren.nl/mode-lifestyle/bonttest/  Doe de test

Twee jaar geleden werd een Europese Richtlijn van kracht die het aan textielproducenten verplicht om op het etiket te vermelden of een kledingstuk dierlijk materiaal bevat. Bont voor Dieren heeft lang gestreden voor deze labelplicht, omdat consumenten op die manier meer duidelijkheid kunnen krijgen of een kledingstuk echt of nepbont bevat. Helaas is er voor consumenten –ook met de nieuwe richtlijn- nog veel onduidelijk over het dierenleed in kleding.

Door veel kledingmerken wordt de labelplicht niet nageleefd. Bont voor Dieren nam de proef op de som en heeft verschillende merken getest. Naar aanleiding daarvan werd aangifte gedaan bij de NVWA van twee kledingmerken die in hun jassen met echte bontkraag van wasbeerhond geen enkele aanduiding hadden dat het echt bont betreft.



Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “De NVWA heeft niet op ons herhaalde verzoek tot handhaving gereageerd. Naar aanleiding daarvan hebben we de politiek ingeschakeld om er bij de staatssecretaris op aan te dringen te zorgen voor een correcte labeling.”
Het vermelden van dierlijke producten in kleding is wat Bont voor Dieren betreft niet het enige dat kledingmerken zouden moeten doen. Ze zouden moeten kunnen garanderen dat de kleding die ze verkopen niet met dierenleed is geproduceerd, zoals dat bij bijvoorbeeld angorawol en wasbeerhondenbont het geval is.

De Tweede Kamer vroeg begin dit jaar de staatssecretaris om een reactie op de klacht van Bont voor Dieren. Deze week werd duidelijk dat de betreffende bedrijven een schriftelijke waarschuwing hebben gekregen. Van Gemert: ”Het gaat hier om consumenten die denken nepbont te kopen, terwijl het echt is. Wat ons betreft is een berisping niet voldoende maar moeten deze bedrijven gestraft worden. In de Verenigde Staten moest deze week nog een kledingconcern 50.000 euro boete betalen: dát zet zoden aan de dijk.”

De staatssecretaris geeft in een brief aan dat er ‘twijfel bestaat of deze etiketteringsregels voldoende zijn’. Na ons eigen onderzoek, blijkt nu ook uit de NVWA inspectie dat de regels niet worden nageleefd. Bovendien is een etiket met ‘Bevat niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’ onduidelijk en abstract, zoals de Staatssecretaris zelf ook aangeeft. De meeste consumenten besteden niet veel tijd aan het etiket en zullen niet direct aan echt bont denken bij een dergelijke tekst in hun etiket.

Op verzoek van Bont voor Dieren en de Tweede Kamer zijn de textielbrancheorganisaties momenteel bezig om een convenant te sluiten over Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Van Gemert: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een waardeloos begrip als dierenleed daar geen plaats in krijgt. Tijd voor de textielbranche om duidelijkheid te geven aan de Nederlandse consument over wat er precies in hun kledingstukken verwerkt wordt. Stop de (opzettelijke) verwarring en geef duidelijkheid aan de 85% van de Nederlandse bevolking die tegen het gebruik van bont is!”



Geen opmerkingen:

Een reactie posten