Nieuw maatschappelijk project in Playa del Carmen van start
Door zelf de wijk in te gaan kan Erika Flores van het IFAW niet alleen honden en katten helpen die dringend hulp nodig hebben; het is tegelijk ook een gelegenheid voor één-op-één-contact met de eigenaren.Door zelf de wijk in te gaan kan Erika Flores van het IFAW niet alleen honden en katten helpen die dringend hulp nodig hebben; het is tegelijk ook een gelegenheid voor één-op-één-contact met de eigenaren.

 Maatschappelijk project in Playa del Carmen in Mexico: Via dit project worden gratis diergeneeskundig advies en andere hulp beschikbaar gesteld in wijken waar daar dringend behoefte aan is.
 
Via dit project kunnen we de mensen in hun eigen omgeving opzoeken en hoeven we niet af te wachten tot ze zelf naar ons toe komen.
 
Neem bijvoorbeeld het kleine meisje met een puppy in haar armen, dat naar mijn collega, dierenarts Erika Flores, toe kwam voor hulp. Mijn collega nam de hond van haar over en het meisje zei meteen tegen haar dat ze voorzichtig moest zijn met haar poot, omdat ze zich daar gebrand had. Erika vroeg haar wat er gebeurd was. Het meisje legde uit dat er brand was geweest in haar huis terwijl haar puppy nog binnen was. Gelukkig was het haar gelukt om het hondje eruit te halen en heeft ze er niet meer aan overgehouden dan de brandwond.
 
Om meer mensen te helpen, gaan we samenwerken met de gemeentelijke gezondheidsdienst, zodat we een breder gezondheidsconcept kunnen aanbieden voor zowel mens als dier.
Ons gratis mobiele diergeneeskundig adviescentrum wordt opgezet naast de medische wijkcentra in wijken die moeilijk toegang hebben tot diergeneeskundige zorg. Ook bundelen we tijdens de wijkgezondheidsmarkt onze krachten met het gemeentelijk centrum voor dierenwelzijn (CEBIAM). Tijdens dit evenement wordt in wijken binnen de gemeente een brede variatie aan medische zorg voor mensen aangeboden - van preventieve medische voorzieningen als vaccinaties voor kinderen en gynaecologische controles, tot tandheelkundige en psychologische zorg.
 
Vorige week waren we vertegenwoordigd op één van deze gezondheidsmarkten in de wijk Puerto Aventuras. Meer dan 50 honden en katten profiteerden op deze dag van één van de onderstaande diensten die we in het kader van dit programma konden aanbieden:
  • ·         Advies over verantwoorde huisdierzorg voor gezelschapsdieren
  • ·         Algemeen diergeneeskundig advies
  • ·         Rabiësvaccinaties
  • ·         Ontworming en hartwormpreventie
  • ·         Basisadvies over gedrag bij honden
  • ·         Preventiemiddelen tegen vlooien en teken
  • ·         Nagels knippen
  • ·         Promotie van sterilisatie
Dit is een geweldige gelegenheid om niet alleen dringend noodzakelijke hulp te bieden aan honden katten, maar ook om mensen één-op-één te spreken. Zo kunnen we horen waar ze behoefte aan hebben, waar ze zich zorgen over maken, en krijgen we inzicht in hoe ze omgaan met hun huisdieren. En op basis van die informatie kunnen we beter passende oplossingen ontwikkelen.
 
Dit is bovendien een mooi voorbeeld van goede samenwerking tussen overheidsinstanties, lokale organisaties en de gemeenschap. Ik wil de gemeente feliciteren met dit geslaagde initiatief, en ben blij dat het IFAW via deze programma's meer mensen en dieren kan bereiken.
 
Bron: www.ifaw.org