zondag 21 februari 2016

De dieren in de Gaza verhongeren: Hulp voor dieren in ‘ergste dierentuin ter wereld’

Geen eten en en vers drinkwater. Honderden dieren in de Gaza dierentuinen dreigen te verhongeren als niet ingegrepen wordt.
 Bron: www.vier-voeters.nl

Een VIER VOETERS noodhulpteam is onderweg naar Gaza om de dieren zo snel mogelijk te helpen. Voor de Khan Younis en de Rafah dierentuin – twee van de zeven dierentuinen in de Gaza strook – hebben we al voedselpakketten samengesteld, die we de komende dagen gaan afleveren. Maar dit is slechts een druppel op een gloeiende plaat. We hebben uw hulp nodig om ook de dieren in de andere dierentuinen te kunnen helpen.

We moet nu in actie komen, anders gaan deze dieren dood van de honger! Help ons alstublieft!


Eerste dieren Gaza geholpen 

Laziz heeft voor het eerste in lange tijd weer wat te eten
© VIER VOETERS

40 dieren in Khan Younis dierentuin krijgen eindelijk eten

Wekenlang kreeg de uitgemergelde tijger alleen een bevroren kip - als hij überhaupt al iets te eten kreeg. Hij is de enige tijger in de Khan Younis dierentuin in het zuiden van Gaza die overleefd heeft. Veel dieren zijn in de afgelopen weken gestorven van de honger. Er is vrijwel geen voedsel voor de dieren, geen vers drinkwater en geen medicatie.


© VIER VOETERS                                               

Naast de tijger is er een luipaard, er zijn vossen, stekelvarkens, apen, adelaars en andere vogels. Er is nauwelijks voer meer, geen vers drinkwater en er is geen medische zorg. De verzwakte dieren hebben te kampen met zware regenval in een uitzonderlijk barre winter. Door het slechte weer komen er geen bezoekers meer naar Khan Younis Zoo de dierentuin heeft al tijden geen inkomsten meer. Khan Younis is niet de enige noodlijdende dierentuin in de sterk verarmde Gazastrook. In het kleine gebied (45 km²) zijn maar liefst zes particulier gerunde dierentuinen.


© VIER VOETERS

Een duurzame oplossing is het uiteindelijke doel

Afgelopen weekend heeft VIER VOETERS een grootscheeps voedseltransport vanuit Jordanië naar Gaza geleid. Vlees voor de grote katachtigen, graan en mais voor de overige dieren en medicijnen. Zondag kon de eerste lading voedsel over de overlevenden in Khan Younis verdeeld worden.

Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland: “We hebben nu veertig dieren geholpen. Natuurlijk zouden we het liefst alle in Gaza dieren helpen, maar onze resources zijn niet oneindig. We moeten keuzes maken.” De Ligt realiseert zich dat de noodhulp een druppel op een gloeiende plaat is: “Het is geen duurzame oplossing. Een echte oplossing heeft alleen kans van slagen als alle betrokken partijen in Gaza en Israël samenwerken, zoals de eigenaren en autoriteiten. Daar focussen we ons op.”

 

2 opmerkingen:

 1. Goed dat daar aandacht aan wordt gegeven.

  "In het kleine gebied (45 km²) zijn maar liefst zes particulier gerunde dierentuinen."

  Misschien is het een idee om het aantal dierentuinen wat terug te dringen om zo effectiever de dieren te kunnen verzorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker de bedoeling van Stichting Vier Voeters. Een prima organisatie waar niets aan de strijkstok blijft hangen. Ik heb zelf als vrijwilligster op het kantoor gewerkt.

   Verwijderen