vrijdag 12 februari 2016

Middeleeuws vermaak: 25 ruiters zullen 14 februari onder een gans rijden om de kop los te trekken

Bron: http://www.polderke.nl/2016/02/12/voor-de-10de-keer-gansrijden-in-ekeren/

Zondag 14 februari 2016 is het weer zover.

http://www.delustigegans.be/    VIDEO
Vroeg in de ochtend komen de ruiters van de Lustige Gans van Ekeren  ( België ) bijeen om samen een stevig ontbijt te nemen, zoals de traditie wil met spek en eieren. Daarna worden de paarden opgetuigd en vertrekt de stoet met 25 ruiters, functionarissen, leden en sympathisanten  door de straten van Ekeren, ondertussen worden enkele cafés aangedaan. Rond de middag wordt koning Joppe Vranken uitgehaald in Tel 18, achter de Geesten in de Waterstraat. Joppe zal de aanwezigen trakteren met pekesstoemp, worst en bijhorende drank. Dan trekt de stoet verder door Ekeren om zo rond 15.00 uur aan te komen op het Kristus Koningsplein. Nadat de koning voor de eerste keer onder de galg zal rijden, zal hij kroon en mantel moeten afleggen en kan de strijd beginnen. Rond 17.00 uur zal de spanning te snijden zijn op het plein. De 25 ruiters reden dan al verschillende malen onder de gans door om de kop van de (pijnloos gedode) gans van het lijf te scheiden. Wie wordt de 10de koning van De Lustige Gans?  Hopelijk geen nachtkoning!

 Iedereen is welkom om zijn favoriete ruiter aan te moedigen of te genieten van de gezellige sfeer op het plein. Nadat de 10de koning gekroond wordt is iedereen welkom in de Akerzaal achter het Ekers Hof (Groot Hagelkruis 6/1) om zijn overwinning mee te vieren. Iedereen is er welkom, de inkom is gratis.

En omdat de Lustige Gans 10 jaar bestaat zal er gefeest worden op 10 september 2016. Een mooi verjaardagsgeschenk mocht de vereniging al ontvangen door zijn lidmaatschap van de polderbond en de eerste deelname aan het keizerrijden in 2017. Dank u Polder!

Gearchiveerd onder EkerenGanzenrijdenGemeentenieuwsSpotlight

Geen opmerkingen:

Een reactie posten