donderdag 4 februari 2016

HELP! 2.500 honden opgevangen op een groot kaal terrein in Roemenië en maar 30% heeft beschutting


   2.500 honden op een kale vlakte in Roemenië

Bericht van: www.dierennood.nl  

Schrijnend: 2.500 honden zijn opgevangen op een grote kale vlakte in Bacau / Roemenië. En er is maar plaats in de hokken voor 30%…

Wij dachten met meer dan 70 eerdere hulpprojecten al van alles te hebben gezien.
En toch kregen wij een paar weken geleden een aanvraag voor een project, dat alles overtrof...
Een opvang met maar liefst 2.500 (!!!) honden nabij de plaats Bacau in Roemenië.
Ja, wat een bizar groot aantal dieren zult u denken. Wij zuchten er ook van. Van het enorme aantal maar ook over de erbarmelijke omstandigheden daar.


Eens in de zoveel dagen komt er een vrachtauto met voer. Maar meestal is er veel te weinig voedsel voor alle 2.500 dieren....

Het asiel staat op een voormalige vuilnisbelt en is maar liefst 10 hectare groot. Dat lijkt geweldig want de meeste dieren kunnen vrij rondlopen op het open veld. Maar… dat is het dan ook. Gewoon een open veld. Zonder enige vorm van beschutting!
De dieren liggen ‘s zomers in de brandende zon, in de lente en herfst in de koude stromende regen zonder veel plekken om te kunnen schuilen. Maar nu, in de winter die zeker 4 hele maanden duurt , liggen de dieren in de vrieskou.
En koud wordt het er! Temperaturen van -20 zijn heel gewoon. Vooral ’s nachts. En zelfs als het kwik overdag boven nul wil stijgen worden de dieren tot op de huid nat door regen, sneeuw en mist. En dan bevriezen ze. Letterlijk. Dieren met een dunne vacht zijn de eersten.
In Roemenië worden veel dieren, die eerst in een huis mochten wonen vaak nadat het leuke van een pup eraf is, gewoon de straat opgegooid. U snapt dat een hond die binnenshuis gewoond heeft ook geen onderwol heeft om te kunnen overleven.
Veel van de hokken stellen ook niet veel voor. Even koud als er buiten....

Ook zo triest: een hond die al 3 maanden ternauwernood heeft overleefd, met bevroren oren en pootjes. En dan pas in maart, als het weer net wat zachter belooft te worden, alsnog bevriest in één van de laatste horrornachten…
 
Met de strenge wintermaanden is het helemaal afzien voor de dieren daar. 's Nachts bevriezen er helaas regelmatig dieren in de bittere koude.
Er zijn wel een aantal hokken voor de honden, maar dat zijn er veel te weinig. De oudere hokken missen vaak de zijwanden, zodat het binnen even koud is als erbuiten.
Wat zijn we toch altijd weer blij en trots dat ook nu weer Nederlandse meiden zo betrokken zijn en met dat beetje extra hulp en compassie de dieren toch weer een sprankje hoop geven.
O.a. Isabel Stuyver en Simone Brals gaan er regelmatig naar toe.
In de oude hokken gemaakt van sloopmateriaal, zitten soms wel 8 tot 10 honden.

Links is Isabel Stuyver die bij een van haar bezoeken een lieve pup wat liefde geeft.

Na iedere regenbui blijven de plassen water lang liggen en lopen de dieren in de modder.
En hulp bieden in zo’n situatie valt echt niet mee. Er moeten door de meiden heel wat tranen worden weggeslikt als je met eigen ogen ziet hoe er wordt omgegaan met de honden. Doordat er veel te weinig personeel is, moet alles zo efficient mogelijk worden gedaan. Zo wordt er standaard gebruik gemaakt van vangstokken.
De kennels liggen vol met urine en ontlasting. Ook in de voerbakken waar ze het voer dan gewoon weer bovenop gooien. Na weer een ijskoude vriesnacht, liggen er regelmatig dode honden op het uitgebreide terrein.
Sowieso is er veel te weinig personeel om dat enorme aantal honden goed te kunnen verzorgen. En ook geen middelen. Er is alleen koud water en momenteel al helemaal geen stromend water omdat de leidingen bevroren zijn.
Toch is er een groot verschil met de asielen die we vaker tegenkomen. Isabel en Simone zijn blij om te zien dat sommige personeelsleden blijkbaar toch om de honden geven. Ze mogen zich met de honden bemoeien en ze werken mee als er manden en hokken worden geplaatst.
 
Ze nemen zelfs de goede gewoontes over en gebruiken nu een riem voor de sociale honden i.p.v. een vangstok. Dat maakt al een groot verschil in hoeverre de honden vertrouwen krijgen in de mens.
Ook met de leiding is overleg mogelijk. Zo heeft een vrijwilligster een sleutel gekregen waardoor ze ook in het weekend een oogje in het zeil kan houden en voer kan uitdelen.
En sinds kort is er een nieuwe dierenarts die ook al blijk heeft gegeven van grote betrokkenheid. Al die ontwikkelingen geven goede hoop voor veranderingen in de toekomst.
In het najaar van 2014 zijn de meiden begonnen met geld in te zamelen voor hokken. Want daarbij kunnen de dieren het beste geholpen worden. Bovendien kunnen de meiden dan zelf deze hokken kopen, die dan naar het asiel gebracht worden en wordt dus geen geld aan de asielleiding gegeven.

Hier ziet u goed hoe weinig mogelijkheden er zijn voor de dieren om te spelen, maar ook om te schuilen...
Erg hard is het nog niet gegaan. Geen wonder met zo’n groot aantal dieren. Er is gekozen voor hele grote hokken in het open veld waarin 8 honden kunnen schuilen. Op de foto hier boven ziet u linksboven er al een aantal staan.
Daarnaast is het belangrijk dat voor de kleinere honden er ook een aantal kleinere onderkomens komen voor 4 honden tegelijk.
Isabel heeft goed contact met een bouwer in de regio dus zijn er geen extra transportkosten. Zij heeft een goede prijs kunnen bedingen. Arbeid is goedkoop, maar het hout is wel prijzig. De grote hokken voor 8 komen op 200 euro en de kleine voor 4 op 100 euro. Dus 25 euro per hond. Losse hokken per hond zouden veel duurder zijn.
Zullen wij deze maand vooral voor deze hokken uw welkome donaties gaan gebruiken? Want slechts 30% (!) van de dieren heeft tot nu toe beschutting. De rest ligt nog kou te lijden. Ideaal zou zijn om nog 80 grote en 60 kleine te kunnen kopen. Zullen wij als fijne groep dierenvrienden hier een mooi begin mee maken?
Dit enorme grote asiel met al die dieren verdient echt ons aller steun!
Doneer daarom alstublieft vandaag nog voor deze actie naar onze bankrek.
NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. 'Bacau' en wij zorgen dat uw donatie voor 100% voor dit goede doel besteed zal worden.
Of doneer via onderstaande knop:
- See more at: http://dierennood.nl/2500-honden-op-een-vlakte-in-roemenie/#sthash.pq2Vrn5x.dpuf

10 opmerkingen:

 1. Dat is werkelijk onbegonnen werk. Veel en veel te veel honden en natuurlijk niet gecastreerd/gesteriliseerd en gegarandeerd gevechten als er gevoerd wordt. Geen idee wat daar voor oplossing is, dit is niet even snel op te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://romaniaanimalrescue.org/
   Beste Wizza, ik heb info binnen gekregen dat er op grote schaal wordt gesteriliseerd.
   Hieronder alle informatie:
   -2016 17:51, Ria Alonso wrote:
   Hoi Erna.
   Ik onderschrijf de woorden van Hanno natuurlijk. En ik snap ook zo goed dat er vragen over komen. Sterker nog: ik vind vragen juist fijn. Dat betekent dat mensen het artikel echt lezen en interesse hebben.
   Wij weten zo langzamerhand hoe het werkt daar. En wij worden soms heel moedeloos en verdrietig. Maar we gaan stug door. Natuurlijk is het leed te groot om op te lossen. Maar jij weet hoe het werkt, Erna. Wat jijzelf steeds doet en onder de aandacht brengt Helpt-met-een-hoofdletter.

   Is er ergens nood? Dan helpen die gedoneerde euro’s zeer zeker om de dieren eten te geven of in dit geval hokken. Om te steriliseren en juiste voorlichting te geven. Ik vind het altijd erg prettig als er mensen uit West-Europese landen bij betrokken zijn. Die geven een goed voorbeeld dat het allemaal anders kan.

   Het verhaal over Bacau is eigenlijk uitgebreider. Maar als een verhaal op de website te lang wordt is het misschien niet zo aantrekkelijk voor de mensen om het helemaal tot het einde te lezen.
   Ik heb het voor je uitgezocht.
   Heel veel honden zijn al wel gesteriliseerd. Meerdere malen per jaar wordt er een sterilisatieronde gehouden door RAR. Dat is van Aurelian Stefan en zijn “dreamteam”. En in de 1ste week van april staat er weer één op het programma. Niet alleen de asielhonden maar ook de zwervers in de omgeving en de dieren van arme particulieren.

   Juist door de inbreng van de Nederlanders en van de Engelse Sadie Rescue gaat het steeds een stapje vooruit. Van de zomer is het plan om een watervoorziening te realiseren. Met water dat in beweging blijft zodat vorst en bacteriën geen kans krijgen. Momenteel is men ook bezig met grote voerbakken waar eten in kan blijven staan. Zodat als de grote en sterke honden hebben gegeten, de zwakkere ook nog een kans krijgen.
   En belangrijk misschien: Alle sociale honden worden ter adoptie aangeboden. Dus soms is er een happy end.

   Maar voor alles is geld nodig, zucht….

   Hieronder de link van de inzameling voor de sterilisaties. Geef die ook maar door. Wij vinden het ook superbelangrijk.

   Maar omdat wij binnenkort ook een sterilisatieproject voor Kosovo gaan maken hebben we gekozen voor de hokken.

   Uiteraard is een donatie voor sterilisaties heel erg welkom. Zowel voor Bacau als voor Aurelian. Dat mag ook altijd via ons.
   Hanno zorgt dan dat het keurig op zijn plaats komt.

   Bedank Wizza vooral voor de belangstelling.

   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802241466571880&set=gm.1777651389129110&type=3&theater


   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=802241466571880&set=gm.1777651389129110&type=3&theater

   Verwijderen
 2. Goedemorgen Erna,

  Ik begrijp de reactie van Wizza heel goed.
  Natuurlijk is dit niet de juiste manier om met zwerfhonden om te gaan.
  Maar in Roemenie mag iedere gemeente zelf weten hoe ze met deze dieren om wil gaan.
  Sommige kiezen ervoor om de zwerfhonden te vangen en meteen te doden.
  Maar deze gemeente doet het - in hun ogen - iets minder wreed, door hen op deze voormalige vuilnisstortplaats te dumpen.
  Gelukkig zijn de ambtenaren die de dieren daar moeten verzorgen (natuurlijk weer met veel te weinig middelen) geen dierenhaters.
  Zij staan alle hulp van buitenaf - zoals van deze 2 fantastische NL meiden - oogluikend toe en daar proberen wij met dit hulpproject gebruik van te maken.
  Het lijkt ons dat meer hokken de eerste prioriteit moet zijn. Anders gaan er veel 's nachts al dood van de bevriezing.
  De vrijwilligers willen inderdaad ook sterilisaties laten doen. Maar zonder hokken zouden ook de gesteriliseerden snel dood kunnen gaan.....

  groetjes,

  Hanno Berger van www.dierennood.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spontane reaktie:
  Neem eens kontakt op met Linda Taal http://www.actiezwerfhonden.nl/ ActieZwerfhonden heeft veel ervaring in deze.
  Grote terrein verdelen in wat kleinere stukken. Bomenplanten - stam beschermen tegen aanvreten.
  Gebouwtjes waarin meerdere honden kunnen.
  Windbescherming / windvang plaatsen.
  Sterilisatie vaccinatie en voeding belangrijk. Honden hebben aandacht nodig, zouden daar niet steeds alleen moeten zijn.

  Groet José

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip José. Zal het doormailen naar Hanno van dierennood. Groetjes, Erna

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Ik ben Ria Alonso en verantwoordelijk voor de check en dubbelcheck van de projecten.
   Dat wij, en hij of zij, niet 1 cent gunnen aan corrupte lui. Wij geven meestal alleen aan de vrijwilligers die er alles aan doen om het nog een béétje leefbaar te maken voor de dieren. Dat, als er een flink bedrag binnenkomt, het druppelsgewijs wordt overgemaakt. Wij willen weten wat er met het geld van de donateurs gebeurt. Bonnen van voer en dierenarts. Zo hoort het ook. Iedereen moet weten waar zijn geld naar toe is….Dat wij vrijwilligers zijn en dat wij ook de grootste donateurs zijn, Ja, juist omdat we weten dat het zo nodig is allemaal.


   Verwijderen
 5. Wat een nachtmerrie, hier is meer dan dringend hulp nodig !! En geld, geld, geld !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zet een 1 euro club op. Word meer gedaan door stichtingen. Dan kunnen mensen met een kleine beurs ook wat doneren. Ik heb zelf ook een uitkering maar 1 euro per maand of 2 euro kan ik wel missen voor de dieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een online veiling misschien ook een idee. Waar mensen nieuwe of zo goed als nieuwe spullen aan kunnen bieden.

  BeantwoordenVerwijderen