maandag 7 maart 2016

Aantal proefdieren veel hoger dan gedacht: 232.976 proefdieren gebruikt waarvan 87% gedood

Bron: http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/aantal-proefdieren-veel-hoger-dan-gedacht
           

Aantal proefdieren veel hoger dan gedacht


Je telt een beetje anders en prompt zijn er 94 duizend dierproeven extra in Nederland. Dat is achttien procent meer dan eerder waargenomen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
In 2014 zijn er volgens de NVWA 621 duizend dierproeven gedaan. Althans, als je op de nieuwe manier telt. De registratie van dierproeven is namelijk aangepast, vooruitlopend op een nieuwe Europese richtlijn.


Duizenden proefdieren meer

Het viel niet mee, schrijft de NVWA. Alle betrokkenen – zoals ziekenhuizen, universiteiten en farmaceutische bedrijven – moesten hun registratiesystemen aanpassen of zelfs vervangen.
Al doende ontdekten ze nog 25 duizend dierproeven van eerdere jaren die ten onrechte niet waren gemeld. Die zijn alsnog meegeteld in het jaar 2014 en dat verklaart een deel van de stijging.

Aantasting van welzijn

Maar er is meer veranderd. Eerder telden genetisch gemanipuleerde dieren in het verslag alleen mee als ze een ‘aantasting van hun welzijn’ ondervonden. In de nieuwe, strengere regels tellen ze sowieso mee, en ook minstens twee generaties van hun nakomelingen.
Ruim een kwart van de dierproeven is voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Nog eens een kwart is bestemd voor wettelijk vereiste veiligheidstesten. Een derde is voor toepassingsgericht onderzoek. Tien procent betreft fokdieren die uiteindelijk niet worden gebruikt en drie procent van de dieren is voor het onderwijs.


Muizen en ratten

De onderzoekers gebruik voor hun proeven vooral muizen (49 procent) en ratten (18 procent). Nog eens vijftien procent gaat om kippen, kwartels enzovoorts. Vissen vormen zes procent van alle proefdieren.
Binnen de universiteiten en academische centra zijn 233 duizend dieren gebruikt. De Radboud Universiteit Nijmegen spant de kroon met bijna vijftigduizend gebruikte dieren.

Meeste gaan dood

Volgens de NVMA sterven de proefdieren in 87 procent van de gevallen aan de proef, of ze worden na afloop gedood. De rest overleeft de proef.

Universiteit of AMCDieren
Radboud Universiteit Nijmegen
49.503
Erasmus Medisch Centrum Rotterdam
38.562
Leids Universitair Medisch Centrum
30.321
Rijksuniversiteit Groningen
26.067
AMC Universiteit van Amsterdam
23.132
Wageningen Universiteit
14.148
Universiteit Utrecht
12.985
Universiteit Maastricht
10.639
UMC Utrecht
9.707
Vrije Universiteit Amsterdam
7.297
Vrije Universiteit Medisch Centrum
4.917
Universiteit Leiden
3.210
Universiteit van Amsterdam
2.163
Universiteit Twente
325
Totaal
232.976
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten