woensdag 23 maart 2016

Wat zet u met Pasen op tafel? Kent u de ei-codes? Alle codes op een rijtje

Vrolijk Pasen? Makkelijker gezegd dan gedaan... Het risico dat er rond Pasen per ongeluk een dieronvriendelijk ei in je winkelwagen belandt is groter dan anders. We zetten de belangrijkste aankooptips voor je op een rij!


Ei-codes
Ieder ‘heel’ ei is bestempeld met een code. Het eerste getal van de code vertelt je wat voor ei het is. Wakker Dier adviseert code 0 (biologisch) of code 1 (vrije-uitloop). Op onze website www.wakkerdier.nl vind je uitgebreide informatie over ei-codes.

Gekleurde eieren
Rond Pasen worden ook gekleurde eieren verkocht. Hierdoor is de ei-code vaak niet meer zichtbaar. Let dus goed op de informatie op de verpakking! De fabrikant is verplicht om het soort ei te vermelden.

Verwerkte eieren
Paaskoekjes, eiersalades, paastoetjes… Wees bij dit soort producten alert als er eieren in verwerkt zijn. Lang niet altijd is duidelijk waar deze eieren vandaan komen. Als de herkomst, zoals scharrel of vrije-uitloop, er niet specifiek bij staat, dan kan er kooiei in het product zitten. Bij twijfel: niet kopen!

Met deze tips gaat een Vrolijk Pasen wel lukken, ook voor de kippen!In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen: scharreleieren, maïseieren, meergraneneieren, Rondeeleieren. Soms heeft de naam iets te maken met het welzijn van de legkip, en soms met het voer dat de kip krijgt. Als we kijken naar dierenwelzijn, dan zijn er grofweg vier categorieën eieren:
  • Biologische eieren, eicode begint met 0
  • Vrije-uitloopeieren, eicode begint met 1
  • Scharreleieren, eicode begint met 2
  • Kooieieren, eicode begint met 3

Biologisch ei: code 0

De diervriendelijkste eieren. Deze kippen worden zo natuurlijk mogelijk gehouden: ze krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer.

Vrije-uitloopei: code 1

Deze kippen hebben een behoorlijk goed leven in een ruime stal en ze kunnen in een uitloop naar buiten wanneer ze willen.
De meeste vrije-uitloopeieren krijgen van de Dierenbescherming 2 Beter Leven sterren. Gijs streekproducten heeft sinds begin 2015 een vrije-uitloopei met 3 Beter Leven sterren.

Scharrelei: code 2

Anders dan de naam doet vermoeden, komen scharrellegkippen nooit buiten. Ze leven in een dichte grote stal met duizenden soortgenoten. De meeste leghennen in Nederland worden op deze manier gehouden. Lees hier meer over hun leven.
Er is één ei met code 2 dat wel diervriendelijk is: het Rondeelei met 3 Beter Leven sterren van de Dierenbescherming. Deze kippen komen wel buiten.

Kooi-ei: code 3

Dit is het meest dier ONvriendelijke ei. Kooikippen zitten hun leven lang vast in een kooi. Traditionele legbatterijen zijn nu in Europa verboden, maar legbatterijen met verrijkte kooien worden nog volop gebruikt. In Nederland zijn kooieieren zelden als tafelei te koop, maar ze worden wel verwerkt in koekjes en dergelijke.

 
Koop deze geverfde kuikentjes nooit!! De diertjes pikken met snaveltjes aan hun vacht en sterven door het gif in de verf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten