woensdag 9 maart 2016

Eindelijk rust: 'Killer' orka Tilikum is stervende
Tilikum, de grote mannetjesorka in SeaWorld, is aan het einde van zijn leven gekomen. Dat laat het pretpark in Orlando weten. De orka vergaarde beroemdheid wegens zijn agressieve gedrag: tijdens zijn leven kwamen drie mensen om.

De orka wordt volgens zijn verzorgers steeds 'lomer en lustelozer'. "De dierenartsen en verzorgers van SeaWorld vrezen dat zijn gezondheid sterk achteruit gaat. Hij heeft een longinfectie die maar niet wil genezen", klinkt het. De leeftijd van Tilikum wordt geschat op 35 jaar, wat erg oud is voor mannelijke orka's. "Hij is gewoon aan het einde van zijn leven." Het pretpark benadrukt dat hij tijdens de 23 jaar in SeaWorld steeds de beste verzorging gehad heeft, met een focus op zowel zijn fysieke als mentale gezondheid.

Tilikum werd wereldberoemd toen de documentaire 'BlackFish' over hem gemaakt werd. In de film werd de link tussen de orka en zijn drie dodelijke slachtoffers nauwkeurig onderzocht. In 1991 verdronk het dier een trainer in het Canadese park 'Sealand of the Pacific'. Na dat drama werd het dier doorverkocht aan SeaWorld Orlando. In 1999 werd in Tilly's bassin het lichaam van een naakte man gevonden. Autoriteiten verklaarden dat het slachtoffer na sluitingstijd in het aquarium gekropen was, Tilly had de man doodgebeten.

In 2010 viel hij dan zijn trainster voor het oog van honderden kijkers aan tijdens een show. De vrouw werd meegesleurd onder water en had geen schijn van kans. Sindsdien mochten de trainers en verzorgers niet meer het water in met de orka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten