Translate

zaterdag 1 mei 2021

12 paarden onder de luizen, mijten en zeer slechte hoeven weggehaald door de Dierenbescherming uit het zelfde adres waar vorig jaar 10 tallen huisdieren zijn weggehaald

 

Foto: politie Limburg  Paard onder de luizen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft donderdag opnieuw dieren weg moeten halen op een adres in Maria Hoop, zo laat de inspectiedienst aan de Dierenbescherming weten.

Dit keer ging het om twaalf paarden die niet goed verzorgd werden. De dieren zaten onder de luizen en mijten en veel dieren hadden erg slechte hoeven. Afgelopen zomer zijn er op hetzelfde adres ook al honden, katten en vogels in beslag genomen omdat er de besmettelijke ziekte Giardia heerste.

LEES OOK: Zieke en verwaarloosde honden, katten en vogels in beslag genomen

Bij deze nieuwe controle werkten inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) samen met de politie, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dierenartsen, een paardendeskundige en een hoefsmid. “We zijn hier al een jaar bezig om het dierenwelzijn te herstellen, maar helaas is er bij elke nieuwe controle weer iets mis”, vertelt een van de betrokken LID-inspecteurs aan de Dierenbescherming. 

Bij eerdere bezoeken zijn de paarden door een dierenarts behandeld tegen luizen en mijten. Deze behandeling moest worden voortgezet door de eigenaar, die is hierover schriftelijk geïnformeerd door RVO. Het lijkt er nu op dat deze dat niet of niet goed heeft gedaan. Ook bleken veel paarden erg slechte hoeven te hebben. Zeer vermoedelijk gaat het om rotstraal, een ontsteking van het hoorn van de stralen het hoorn aan de onder-achterzijde van de hoef, en hoefkanker, een ontsteking in de hoeflederhuid met weefselverandering tot gevolg.

Twaalf van de aanwezige paarden zijn bestuursrechtelijk in bewaring genomen en overgebracht naar een opvangadres waar ze verder onderzocht en behandeld worden, laat de LID weten. De kosten hiervoor worden verhaald op de eigenaar. Twee andere paarden en 5 shetlanders waren tijdens de controle wel in orde en blijven op het adres. Dat geldt ook voor een aantal huisdieren.

RVO heeft het bestuursrechtelijke deel van de zaak in behandeling, het strafrechtelijke gedeelte is overgedragen aan het Openbaar Ministerie die verder gaat bekijken wat er met de dieren gaat gebeuren en wat de gevolgen voor de eigenaar zijn. Hierover is nu nog niets te zeggen. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) geeft aan het welzijn van de dieren op dit adres te blijven controleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten