Translate

zondag 16 mei 2021

De succesvolle redding van olifant Emma in 10 foto's en video: Het dier kon niet meer lopen door ondragelijke pijn van stenen, spijkers, metaal in haar voeten


Bericht met dank aan : https://wildlifesos.org/

In de nasleep van Jai's succesvolle redding in recordtijd, beginnen we aan een nieuwe missie. Aan het begin van 2021 is ons team op weg om Emma te redden, een ongeveer 40 jaar oude olifant die onze hulp nodig heeft. Emma's voeten zijn in vreselijke conditie en ze gaat liggen bij elke kans die ze krijgt om de pijn te vermijden.



We weten dat het nog maar een paar weken geleden is dat we Jai in veiligheid brachten. We waren bezig om Jai in zijn nieuwe huis te krijgen toen we een noodoproep kregen over Emma. Toen we over haar situatie hoorden en de foto's zagen, wisten we dat we haar onmiddellijk moesten helpen. Ons doel is om haar in minder dan een week op weg te hebben naar de ziekenhuiscampus.



Als ze staat, wisselt Emma haar rechter- en linkervoet af alsof ze op hete kolen stapt. De pijn moet ondraaglijk zijn. We werken aan haar eerste medische behandeling omdat ze aanzienlijke verwondingen aan haar voorpoten lijkt te hebben. Helaas is Emma een lange, 2-daagse rit verwijderd van het Elephant Hospital. We hebben informanten in de buurt die ons updates en afbeeldingen geven, maar ze zijn niet uitgerust om hulp te verlenen.

Meer beelden en informatie op weg naar ons als onze waarnemers ter plaatse verzamelen meer kennis. Ze krijgen te horen dat Emma ongeveer 40 jaar oud is en een groot deel van haar leven door drukke straten van de stad heeft gelopen, van staat tot staat en gebruikt voor bedelen, in trouwstoeten en voor religieuze ceremonies. De wrede behandeling door haar eigenaar en zijn martelwerktuigen zijn wat ons voor het eerst waarschuwde voor haar benarde situatie. Een Wildlife SOS reddingsteam werkt koortsachtig aan het plannen van haar redding en het verkrijgen van de juiste papieren.



We zijn allemaal geschokt door het feit dat Emma gedwongen alcohol kreeg van haar eigenaar. Er zijn veel variabelen waarmee rekening moet worden gehouden tijdens een olifantenredding. De belangrijkste van hen is de gezondheid van de olifant in kwestie en de afstand van de locatie tot het Wildlife SOS Elephant Hospital. In Emma's geval ligt ze momenteel meer dan duizend kilometer van het ziekenhuis. Om haar onmiddellijk te ontlasten, vloog een eerste veterinair team naar haar locatie. Dit team blijft op de grond en zorgt voor Emma terwijl de Olifantenambulance haar over de staatsgrenzen heen betreedt.



Hier is Dr Ilayaraja, Adjunct-directeur – Veterinaire Diensten bij Wildlife SOS, het toedienen van pijnbestrijding medicatie en gewrichtssupplementen door het in te bedden in de vruchten bedoeld voor Emma's consumptie.

Emma's voorlopige beoordeling heeft scherpe stenen, kiezels en glasscherven onthuld die in haar voetkussen zijn ingebed, waardoor een ontsteking langs haar rechter voorpoten ontstaat. Zoals bij alle misbruikte olifanten zijn haar teennagels overwoekerd en gebarsten en is een bepaald cijfer op haar rechter voorpoten verminkt.



De steentjes en stenen in haar voetpad hebben ook geleid tot necrose in het omliggende weefsel. Necrose is wanneer een bepaald gebied van cellen of weefsel voortijdig sterft als gevolg van ziekte of letsel. Onze dierenartsen zijn begonnen met pijnbestrijding om Emma te kalmeren en hun eerste prioriteit is om de infectie onder controle te houden. Tegelijkertijd krijgt ze gewrichtssupplementen toegediend. De dierenartsen hebben ook haar wond schoongemaakt met antisepticum en kurkuma en de steentjes geëxtraheerd.

Het is tijd om te gaan!

De Olifantenambulance is vertrokken naar Emma's locatie! We hebben tegen de klok geracet om ervoor te zorgen dat we Emma zo snel mogelijk kunnen pakken. Het tweede team, bestaande uit WSOS-zorgpersoneel en uitgerust met alle benodigde parafernalia, is op weg naar Emma.



We schatten ongeveer een tweedaagse reis over de weg. Ondertussen is onze primaire eenheid, van tevoren gestuurd om Emma te helpen en te verzorgen terwijl de ambulance arriveert, bezig met het stabiliseren van Emma's toestand door pijnbestrijding voor haar voeten toe te dienen, zodat ze de reis zonder stress kan maken.

De Olifantenambulance is het enige voertuig op de weg in de vroege uren van de ochtend op 1 januari 2021. Terwijl de rest van India rust, rijdt het Wildlife SOS-reddingsteam door met vastberadenheid om Emma te bereiken. Elke minuut brengt ze dichter bij het in veiligheid brengen van Emma. Mist heeft hun vooruitgang vertraagd, maar ze zijn ongeveer 12 uur verwijderd.



We hebben allemaal de pijnlijke wonden gezien die Emma op haar voeten draagt, waardoor het erg moeilijk voor haar is om te lopen of haar gewicht op een van haar voorpoten te laten rusten. Na de extractie van ingebedde kiezelstenen en glasscherven in haar linker voorpoten, werd het een noodzaak om haar verlichting te bieden door middel van een gemedicineerde voetbad. Dit speelt een ongelooflijk belangrijk onderdeel van haar behandeling omdat ze een lange reis voor zich heeft. Het mengsel is gemaakt van magnesiumsulfaat en kurkuma gemengd in lauw water om de genezing van de voet te versnellen en is instrumenteel in het reinigen van de voetkussens en werkt als een antisepticum.



Emma reist goed! De dagen van voetbehandelingen, antibiotica en pijnbestrijding voordat de Olifantenambulance arriveerde, loont. Emma doet het goed, knaagt aan suikerriet en neemt de geluiden en geuren om haar heen op. Ze is kalm als de truck beweegt, maar wordt een beetje nerveus als ze vertragen of stoppen. Voorlopig is ons team langs de kant van de weg gestopt om haar wat rust te geven. Ze lijkt tevreden in de truck, dus we nemen niet het extra risico om haar uit te laden. Bij elke stop steekt Emma haar kofferbak op om te ruiken en "golven" naar nieuwsgierige omstanders.

EMMA IS THUIS.

Het moment waar we allemaal op hebben gewacht is hier! De Elephant Ambulance is het Wildlife SOS Elephant Hospital binnengegaan met Emma op sleeptouw. De lange reis is eindelijk ten einde en we kunnen niet enthousiaster zijn om het nieuwste lid van onze olifantenfamilie te verwelkomen.



Uitgeput maar opgetogen zijn zowel het team als Emma eindelijk thuis aan het einde van een uitzonderlijke redding.

Nadat ze aankwamen, besloot het team Emma naar een welverdiende rust te leiden en verspreidde gunny sack 'kussen' voor Emma op de rubberen gewatteerde vloer van het ziekenhuis. Ze ging liggen na aanmoediging van haar verzorger en sliep binnen enkele minuten, haar zachte snurken echoën zachtjes in het ziekenhuis.

Emma heeft zich ontwikkeld tot een kalme, lieve olifant die gewoon van zoet suikerriet en de hopen modder in haar verblijf houdt. Onlangs maakte ze kennis met Maya en Phoolkali als onderdeel van haar socialisatieproces. Ze staan dicht bij elkaar en communiceren in zacht gerommel. Tijdens wandelingen loopt Emma achter, met het duo voorop.

( Zie video aan het begin van het artikel )

Er zijn maar weinig dingen die ons gelukkiger maken dan een pas geredde olifant vrienden zien maken met andere olifanten. Het is een gezelschap dat ons personeel nooit zou kunnen bieden. We zijn ongelooflijk blij dat Emma de geneugten van gezelschap ontdekt, zij het met afgemeten voetstappen. We kunnen ons haar angst voorstellen na een leven van misbruik en verwaarlozing, en toch heeft haar zachte en nieuwsgierige instelling ons hoop gegeven voor betere dagen vooruit.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten